3 April 20202 - Bij het opknappen van muren voor een nieuwe look heb je de onder meer keuze tussen schilderen of behangen. Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen schilderen en behangen. Niet alleen als het om de kosten gaat, maar ook met betrekking tot het decoratieve aspect. Verf is in allerlei kleuren verkrijgbaar en glad of met structuur aan te brengen. Behang biedt op decoratief gebied enorm veel mogelijkheden met motieven, afbeeldingen en kleurencombinaties. Als je het kostenaspect belangrijk vindt, is het handig om te weten wat het voordeligst is. Er zijn daarbij twee belangrijke zaken te onderscheiden, namelijk de kosten van het materiaal en de kosten van de arbeid als je de klus laat uitvoeren. Lees hieronder verder.

Kosten van behang en verf
Behang is net als verf in allerlei prijsklassen verkrijgbaar, maar in verhouding is het kopen van verf goedkoper. Qua materiaalkosten ben je doorgaans meer geld kwijt bij de aanschaf van behang. Je koopt behang namelijk per rol en om te schilderen hoef je alleen maar een emmer verf te kopen. Er zijn natuurlijk wel manieren om goedkoop aan behang te komen. Bijvoorbeeld door een restpartij aan te schaffen. Je hebt dan wel het nadeel dat je keuze maar beperkt is tot het beschikbare aanbod en dat is bij het goedkoopste behang ook zo.

Arbeidskosten behangen en schilderen
Bij het uitbesteden van de klus heb je naast de kosten van het materiaal te maken met de arbeidsuren. Professionals berekenen de kosten voor behangen doorgaans op basis van het aantal m². De kosten hiervan komen gemiddeld uit tussen €2,00 en €10,00 per m². Via Werkspot kom je met het gratis plaatsen van je opdracht in contact met behangers uit je regio. Er zijn duizenden reviews over behangers beschikbaar die je kan gebruiken om een keuze te maken. Overigens zijn er ook behangers die met een uurtarief rekenen. Je mag dan rekening houden met gemiddeld €40,00 per uur. Gaat het om een grote klus dan is het aan te raden om een totaalprijs af te spreken. Voor het schilderen van muren geldt dat het uurtarief gemiddeld ligt tussen €30,00 en €40,00 en het m² tarief tussen €6,00 en €15,00 euro. Gelet op de arbeidskosten en materiaalkosten ben je met het schilderen van muren uiteindelijk voordeliger uit. Liever toch behangen en goedkoop uit zijn? In dat geval is het aan te raden om te besparen op de materiaalkosten en goedkoop behang te kopen.