Regio - Wie genezen is van een coronavirusinfectie, heeft meestal beschermende antistoffen in het bloed. En precies díe antistoffen kan het Erasmus MC Rotterdam goed gebruiken. Want ze kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor patiënten die met corona zijn opgenomen in het ziekenhuis. We gaan zo snel mogelijk onderzoeken of dit werkelijk zo is”, zegt internist infectioloog Bart Rijnders. “De ethische commissie gaf vandaag groen licht voor de start van deze studie. Daarom zoeken we op korte termijn mensen die genezen zijn van het coronavirus – ook wel Covid-19 of ook SARS-CoV-2 genoemd – en nu plasma willen doneren.” Lees hieronder verder.

Wat is plasma?

Rijnders: “Plasma is een onderdeel van het bloed. Het bestaat voornamelijk uit – geel – vocht en eiwitten, maar dus zonder de bloedcellen.”

Waarom is het mogelijk geschikt als geneesmiddel voor coronapatiënten?

“De antistoffen binden het virus en schakelen het uit. Het is nog niet zeker dat het mensen die corona hebben, kan genezen. Maar heel recent onderzoek in het Erasmus MC laat alleszins zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. En een Chinees onderzoek liet zien dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.”

Normaal wordt een nieuw geneesmiddel eerst getest op diermodellen. Is deze behandeling wel veilig?

“We weten dat plasma, als je het op de juiste manier afneemt en toedient, een veilige behandelmethode is. Het wordt vaker gebruikt als behandeling voor andere ziekten. Het is heel erg vergelijkbaar met een bloedtransfusie, want het is een onderdeel van je bloed.”

Hoe werkt het doneren van plasma?

“Op dezelfde manier als het geven van bloed. Alleen krijg je bij plasma-afname een naald in beide armen. Het bloed uit de ene arm gaat naar een apparaat dat het plasma scheidt van de bloedcellen. Die bloedcellen krijg je via de andere arm terug. Verder krijg je een infuus met een zoutwateroplossing. Dit vervangt het plasma dat wordt afgenomen. Het doneren van plasma is minder belastend voor je lichaam dan gewone bloeddonatie. Je merkt er – behalve die twee prikken in je arm – weinig van; je krijgt alle cellen weer terug en je lichaam vult de stofjes in het plasma snel weer aan.”

Lees HIER het hele artikel bij Amazingerasmusmc.nl/actueel.