Sommelsdijk - Stichting De Eetkamer in Sommelsdijk deelt maaltijden uit aan mensen die in financiële nood verkeren. Ze komen net niet in aanmerking voor de voedselbank maar hebben onvoldoende middelen om elke avond een gezonde warme maaltijd op tafel te kunnen zetten. Daarnaast organiseert de Eetkamer geregeld een gezellige maaltijd op locatie, waarbij iedereen die anders alleen eet aan kan schuiven. Zo probeert de Eetkamer een stukje contact met elkaar te stimuleren. De Eetkamer maakt kans op de Juryprijs en de Publieksprijs van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020, lees hieronder verder en stem!

Vervolg

De Eetkamer maakt kans op de Juryprijs en de Publieksprijs van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020. Vrijwilligersplatform GOvoorelkaar heeft de Eetkamer kandidaat gesteld en met deze kandidaatstelling maken zij kans op de Juryprijs van €6.000,00.

Hoe maakt de Eetkamer kans op de Publieksprijs? Stem!
Alle inwoners van Nederland mogen vanaf 18 februari tot 22 maart 2020 stemmen op hun favoriete kandidaat. Uit alle kandidaten kiest een jury wie de Publieksprijs ontvangt.

Presentatie aan Jury
Op 18 februari wordt bekend wie genomineerd is voor de Juryprijs. Alle genomineerden moeten zich op zaterdag 28 maart 2020 kort presenteren aan de jury. Daarna maakt de minister Hugo de Jonge tijdens de uitreiking de winnaar bekend. Voor deze presentatie krijgen de kandidaten een super leerzame pitch training. Deze pitch trainingen vinden begin maart plaats in Utrecht.

Wat doet de Eetkamer precies?
De Eetkamer in Sommelsdijk deelt maaltijden uit aan mensen die in financiële nood verkeren en onvoldoende middelen hebben om voldoende gezonde warme maaltijden te kopen. In eerste instantie kunnen mensen met een heel laag inkomen bij de voedselbank terecht, maar mensen die net iets boven die grens zitten kunnen bij De Eetkamer terecht voor een warme maaltijd. Twee maal per week worden er verse maaltijden uitgereikt.
De maaltijden die uitgedeeld worden zijn houdbaar 3 tot 10 dagen na uitgifte. Het gaat om maaltijden die door een ‘foutje’ na productie niet verkocht kunnen worden. Denk hierbij aan het ontbreken van jus, het ontbreken van een wikkel of als de ingrediënten wat door elkaar liggen. Ongeveer een half procent van de geproduceerde maaltijden zouden hierom weggegooid moeten worden. Maar door de samenwerking met De Eetkamer komen deze maaltijden terecht bij de mensen die dit deze goed kunnen gebruiken. Dankzij de gulle giften van bedrijven heeft de Eetkamer de beschikking over goede koelkasten en vriezers waardoor ze een overschot van maaltijden goed en hygiënisch kunnen bewaren. Ook zijn er regelmatig extraatjes die winkeliers inleveren zoals brood of fruit.
Naast deze vaste momenten van het ophalen van maaltijden, organiseren ze ook ongeveer 6 keer in het jaar een gezamenlijke maaltijd. Hierbij is iedereen welkom die verlegen zit om een maaltijd of een gezellig gesprek. Veelal eenzame mensen (arm én rijk) schuiven dan ook aan.
Er is een samenwerking met de plaatselijke kerk. Daardoor heeft de Eetkamer een vaste locatie waarvandaan ze kunnen werken.

Vrijwilligers: de motor van de Eetkamer
Er zijn zes actieve vrijwilligers bij de Eetkamer die twee keer per week een uur helpen met het uitdelen van de maaltijden. Tijdens de gezamenlijke maaltijd zes keer per jaar zijn er veertien actieve vrijwilligers die helpen met koken, uitserveren, afruimen en vaat wassen.

Meedoen = stemmen!
Kijk HIER wie er allemaal kandidaat zijn gesteld en stem vanaf 18 februari op de Eetkamer in Sommelsdijk!