18 december 2019, Middelharnis - Voldoende en goed vakpersoneel opleiden voor de energietransitie en de duurzame technieken die daarvoor nodig zijn. Dat is de missie van de nieuwe Beroepscampus, die in september 2020 in Middelharnis van start gaat. "Iedereen moet de komende decennia van het gas af, zo heeft het kabinet besloten. En dus moeten we overschakelen op andere energiebronnen. Huizen gaan bijvoorbeeld verwarmd worden met een warmtenet, waarbij heet water de wijk instroomt via buizen. Of de gasgestookte cv-ketel wordt ingewisseld voor een elektrische warmtepomp of waterstofketel." Lees hieronder meer.

Vervolg

Het is een enorme operatie, die met name de installatiebranche op Goeree-Overflakkee flink op de proef stelt. Zij komen al jaren handjes tekort. Onder andere omdat veel jongeren massaal de gemeente verlaten doordat hun opleiding niet aansluit bij de werkgelegenheid op het eiland.

Nieuwe Beroepscampus

Met de komst van de nieuwe Beroepscampus in Middelharnis komt daar verandering in. Vanaf september 2020 starten daar een viertal nieuwe mbo 2 en 3 opleidingen, waar jongeren leren hoe ze de opvolger van de cv-ketel moeten installeren en onderhouden, maar ook zonneboilers en andere duurzame energiebronnen.

Om nieuwe studenten al vroeg aan lokale bedrijven te binden, is gekozen voor een zogenoemde BBL-constructie. Oftewel: vier dagen werken en één dag naar school.

“Bijkomend voordeel is dat ze zo al vanaf dag 1 praktijkervaring opdoen”, aldus Adrie Krielaart, directeur RGO vmbo. “Maar misschien wel het mooiste van al is dat het hier gaat om opleidingen mét baangarantie. Wie de studie succesvol afrondt, is daarmee verzekerd van een mooi beroep met een prima toekomst.”

Dat laatste bevestigt ook Bram Verwers, werkzaam als docent Installatie en koudetechniek. “Er is nog veel werk te verzetten om gestelde doelen op het gebied van de energietransitie te behalen. Op alle niveaus zijn dringend extra mensen nodig, van monteur tot werkvoorbereider. Dat zorgt er tevens voor dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn, zodat niemand zich hoeft te vervelen.”

Henrik Stevens, directeur Techniek College Rotterdam, roemt daarbij vooral de nauwe samenwerking met vele uiteenlopende bedrijven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan netbeheerder Stedin die in Stad aan ’t Haringvliet momenteel druk bezig is om het bestaande gasnet gereed te maken voor de overstap naar waterstof. Of aan de vele, kleinere installateurs van zonnepanelen of warmtepompen.

Stevens: “Ik ben er trots op dat wij door het bedrijfsleven worden gezien als een serieuze, professionele gesprekspartner. En dat zij, samen met de betrokken onderwijsinstellingen (RGO, Techniek College Rotterdam en Albeda), actief hebben bijgedragen aan een gloednieuw curriculum dat aansluit bij de behoeften uit de beroepspraktijk.”

Meer informatie

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie en aanmelden op techniekcollegerotterdam.nl of bezoek de open dag van RGO op 13 januari van 19.00 tot 22.00 uur.