Regio - Patiënten van de afdelingen Chirurgie, Orthopedie en Neurochirurgie van het Maasstad Ziekenhuis kunnen voortaan voor een minder complexe operatie ook terecht in Spijkenisse MC. Voordeel voor de patiënt: korte wachttijden. Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Lees hieronder meer.

De ziekenhuizen proberen gezamenlijk de wachttijden voor hun patiënten zo kort mogelijk te houden. Daarom worden patiënten van het Maasstad Ziekenhuis, die een minder complexe operatieve ingreep nodig hebben, nu ook in Spijkenisse MC geopereerd. De wachttijd is daar relatief kort. In principe gebeurt de operatie door de eigen arts, alleen in Spijkenisse en niet in het Maasstad Ziekenhuis.

Als de patiënt na de ingreep in het ziekenhuis moet verblijven, gebeurt dat in Spijkenisse MC. De patiënt krijgt bij ontslag de keuze waar de nacontrole moet plaatsvinden; in Spijkenisse MC of het Maasstad ziekenhuis. Vooralsnog gaat het om patiënten van de specialismen Chirurgie, Orthopedie en Neurochirurgie. Het is de bedoeling het aantal specialismen in de nabije toekomst uit te breiden.

“Dit is een goed voorbeeld van zorg op de juiste plek”, zegt Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. “Het Maasstad Ziekenhuis is een topklinisch en acuut ziekenhuis waar we patiënten met een complexere of acute zorgvraag zien. Door de eenvoudige ingrepen in Spijkenisse Medisch Centrum aan te bieden, hebben wij ruimte voor deze patiënten. Omdat de wachttijden daar korter zijn, worden patiënten die in aanmerking komen voor behandeling in SMC sneller geholpen.”

Eind 2018 zijn de chirurgen uit het Maasstad Ziekenhuis, die ook werkzaam zijn in Spijkenisse MC, begonnen met het verplaatsen van operatieve ingrepen. Op basis van hun ervaringen is er nu een manier gevonden om patiënten efficiënt en veilig te kunnen doorverwijzen.

Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.