Goeree-Overflakkee - Een samenwerking van de lokale omroep van Goeree-Overflakkee RTV Slogo en Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SOPOGO) heeft geresulteerd in een nieuw radioprogramma van RTV Slogo: Radio Rakkers. Kinderen maken en presenteren hun eigen radioprogramma. Op woensdag 11 september is met een gastles van RTV Slogo, aan groep 7-8 van OBS de Stellegors in Stellendam, dit unieke project gestart. Lees hieronder meer.

Gastles Slogo

Tijdens de gastles is de kinderen verteld wat radio is en wat je moet doen om een goede radio-uitzending te maken. Gelijktijdig zijn er afspraken gemaakt met betrekking tot de onderwerpen die aan de orde kunnen komen en zijn er tips gegeven aan de leerlingen hoe ze de benodigde informatie kunnen verzamelen. Vervolgens hebben de kinderen 2 weken de tijd gekregen om een draaiboek te maken voor hun uitzending. Daarna gaan een achttal leerlingen daadwerkelijk de studio in om de opname te maken, waarin zij zelf het nieuws en de muziek presenteren.

Voor dit project; Radio Rakkers, heeft RTV Slogo opnametijd, zendtijd en inhoudelijke ondersteuning geregeld. Voorafgaand aan dit project hebben RTV Slogo en de cultuur coördinator van SOPOGO samen een inhoudelijk raamwerk ontwikkeld. In elke uitzending van Radio Rakkers is aandacht voor wereldnieuws, regionaal nieuws en wordt er een interview uitgezonden, dit alles afgewisseld met muziek. SOPOGO is erg blij met de ontstaande samenwerking. “Het geeft de kinderen een unieke ervaring, maar sluit tevens goed aan bij het onderwijs vandaag de dag. Kinderen realiseren zich hoe nieuws gemaakt wordt, dat je altijd logisch en kritisch moet lezen. Ze worden zich bewust wat fake-nieuws is. Ze leren informatie verzamelen en keuzes maken. Vaardigheden voor het maken van een goede radio-uitzending zijn ook de vaardigheden die je tijdens de taallessen op school leert echter nu is de praktijk de leerschool’, aldus Mirian Zimmerman, cultuur-coördinator van SOPOGO

De eerste uitzending van Radio Rakkers wordt verzorgd door groep 7-8 van de Stellegors en is op zaterdag 5 oktober van 9.00 – 10.00 uur te beluisteren op RTV Slogo. De tweede uitzending wordt gemaakt door groep 7 van OBS de Westhoek en wordt op zaterdag 9 november van 9.00 -10.00 uitgezonden. Volgend jaar zal Radio Rakkers met de overige openbare basisscholen op het eiland verder gaan.

RTV SLOGO Radio is 24 uur per dag te beluisteren via etherfrequentie FM 105.6 (west) & 105.9 (oost), digitaal Ziggo kanaal 915 / KPN 1071 . De uitzendingen zijn ook te volgen via de livestream op www.rtvslogo.nl.

Tekst RTV Slogo