30 september 2019, Middelharnis - Afgelopen vrijdag opende wethouder Peter Feller van de gemeente Goeree-Overflakkee de ‘50-dingen-DOE-ochtend’. Kinderen van acht basisscholen volgden op het Havenhoofd in Middelharnis leuke workshops over de natuur. In het kader van de campagne ‘Goeree-Overflakkee, daar wil je bij zijn’ overhandigde wethouder Tea Both-Verhoeven bijenhotels aan de basisscholen. Lees hieronder meer en bekijk de foto's.

Het 50-dingen-DOE-boekje

De ochtend werd georganiseerd door KrachtigBuiten, IVN Natuureducatie en de gemeente Goeree-Overflakkee. Alle kinderen van groep 3 ontvingen het zogenaamde 50-dingen-DOE-boekje. Dit boekje bevat vijftig leuke en leerzame doe-opdrachten die je gedaan moet hebben voor je twaalfde! Een aantal van deze opdrachten konden de kinderen meteen ‘afvinken’, door het volgen van de workshops. Peter Feller: “Met het organiseren van deze ochtend hopen wij te stimuleren dat steeds meer kinderen lekker buiten gaan spelen. Spelenderwijs leren en ontdekken wat het belang van de natuur en de insecten is.”

Start van het Haringvlietweekend

Met de opening van de 50-dingen-DOE-ochtend gaf Peter Feller ook een startschot voor het Haringvlietweekend. Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 september worden er diverse leuke activiteiten georganiseerd in en rond het Haringvliet. Boswachters, duikers, vogelaars en andere experts nemen bezoekers mee voor een unieke beleving van dit prachtige gebied. Het Haringvlietweekend wordt georganiseerd door IVN Natuureducatie. Kijk voor meer informatie op: haringvlietweekend.nl.

Goeree-Overflakkee, daar wil je bij zijn!

Tijdens de ‘50-dingen-DOE-ochtend’ namen insecten – en in het bijzonder de bij – een belangrijke rol in. Zo onthulde Tea Both-Verhoeven, samen met Peter Feller en Jarno Akershoek, de jongste imker van Goeree-Overflakkee, een groot bijenhotel. Daarnaast overhandigde zij ook bijenhotels aan de aanwezige scholen.

Het overhandigen van deze bijenhotels is een onderdeel van de campagne ‘Goeree-Overflakkee, daar wil je bij zijn!’ Tea Both-Verhoeven: “Met deze campagne vragen wij aandacht voor de noodzaak om de biodiversiteit op Goeree-Overflakkee te versterken. Bijen, maar ook andere insecten, spelen hierin een cruciale rol.”

Provincie Zuid-Holland

Het gaat op dit moment niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo'n 80 procent van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Daarom ondersteunen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee diverse acties om zoveel mogelijk bijvriendelijke landschappen te creëren, onder meer door het beschikbaar stellen van bijenhotels.

Foto 1: Wethouder Feller opent de 50-dingen-DOE-ochtend

Foto 2: Het bijenhotel wordt onthuld in het bijzijn van de kinderen, v.l.n.r.: Jarno Akershoek, wethouder Tea Both-Verhoeven en wethouder Peter Feller.