[3x Wat je moet weten over zonneboilers] Je ziet ze op steeds meer daken; glanzende zonnepanelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om op deze manier duurzaam energie op te wekken. Toch is dit niet de enige manier om zonne-energie te gebruiken in huis. Zonneboilers winnen steeds meer terrein en dit is dan ook de manier om het water in huis te verwarmen door middel van zonne-energie. Lees hieronder 3 handige dingen die je moet weten over de zonneboiler.

Hoe een zonneboilersysteem werkt

Veel mensen hebben het idee dat zowel een zonneboiler als zonnepanelen een hele ingewikkelde werking hebben. In de praktijk is het minder ingewikkeld dan je denkt. Een zonneboilersysteem bestaat uit een voorraadvat, zonnecollectoren en een naverwarmer. Het licht dat de collector opvangt, gaat via vloeistof in buizen naar het voorraadvat en verwarmt zo het water. De naverwarmer springt bij als er niet genoeg warmte wordt aangevoerd vanuit de zonnecollectoren.

Zonnepanelen versus zonneboilers

Kan je zowel zonnepanelen als een zonneboiler hebben? Dat is zeker mogelijk. Het is hierbij wel belangrijk dat er genoeg ruimte is op je dak. Het combineren van zonnepanelen en een zonneboiler is een extra stap in het verduurzamen van je woning. De prijs van een zonneboiler is hoger dan die van een zonnepaneel, omdat de techniek complexer is. Wat een zonneboiler kost ligt gemiddeld rond de € 2.700 terwijl je voor zonnepanelen gemiddeld €550,00 per stuk betaalt.

Er is subsidie beschikbaar

In tegenstelling tot bij zonnepanelen, is er voor zonneboilers subsidie beschikbaar. Hierdoor is het investeren in een zonneboiler een stuk aantrekkelijker. Het is hierbij wel belangrijk dat je aan de door de overheid gestelde eisen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe zonneboiler, het hebben van een geldig aankoopbewijs en het aanvragen van de subsidie binnen zes maanden na de aankoop.