Sommelsdijk – Vrijdag 23 augustus 2019 is er een grote braderie aangevuld met diverse kinderactiviteiten in de historische kern van Sommelsdijk. Op de Voorstraat, Marktveld, Sint Joris Doelstraat, Kerkstraat, Westdijk en rond de oude haven zullen vele kramen, muziek en attracties te vinden zijn. Van 14:00 tot 23:00 uur zal het dorp zal geel blauw kleuren...lees hieronder meer

Vervolg

Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk en het dorp zal geel blauw kleuren. Om 14 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag met avondmarkt door het zingen van een lied bij het Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat. Inmiddels hangt de Sommelsdijkse vlag op de kerktoren en is het historische deel van het dorp versierd met vele dorpsvlaggen.
Vanaf dat moment loopt er tot 18:00 uur het middeleeuws muziekgezelschap “Goet ende Fijn” over de braderie en zorgt voor de vrolijke noot.
Op de Voorstraat is er een grote braderie, er zijn klassieke bromfietsen, motoren, oude tractoren, en enkele klassieke auto’s, waaronder een Mercedes 220 cabriolet. Op het Marktveld staat de RTM bus “het grasklokje”. Daarnaast zijn er verschillende vormen van muziek en lopen er personen in oude klederdracht rond.
Rond de haven is een gezellige ambachts- en streekmarkt en zijn er tal van kinderactiviteiten te vinden.
In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland te bezichtigen. De “Korenbloem” dateert uit 1705. Er rijdt zelfs een speciaal treintje over de Westdijk naar de molen.
Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een versnapering op het terras.
De geur van kruukplaetjes zal u vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum.

Toneelspel

Om 15:00, 16:00 en 19:00 uur wordt er op het Marktveld een toneelstukje opgevoerd: “De Moord op de Boerderij van Boer Bol” wordt nagespeeld. In het museum zelf is voor de gelegenheid een expositie van werken van Rien Poortvliet te bekijken en zal de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn.
Ook de grote kerk opent tijdens de Holle Bolle dag haar deuren. Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de 15e eeuw en bekijk het prachtige roze “Meere-orgel” uit 1821. Mits er voldoende vrijwilligers te vinden zijn, wordt de toren geopend voor het publiek.
SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, zal haar gebouw De Doele openstellen tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag.
De RTM zal boven in dit gebouw in de Sint Joris Doelstraat historische beelden vertonen van de tram op Goeree-Overflakkee. Beneden en buiten is een expositie van een aantal leden van fotoclub “De Rare Kiek”.
Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras ingericht worden. Leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers, geven uiting door middel van sketches en/of liederen aan de edele conste, genaamd Rethorica. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.
In de Remonstrantse Kerk is een expositie met werken van kunstenaar Caspar Lindeman. Diverse bekende mensen van het eiland heeft hij geschilderd. In de kerk wordt tevens kunst en antiek verkocht.

Shantykoor

’s Avonds 20:00 en 21:00 uur zijn er optredens van het Shantykoor “Op Volle Kracht”. Tevens wordt muziek verzorgd door leden van de Gerrit Razenberg Stichting met het orgeltje de Kleine Victoria.
Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud !
Ook is het mogelijk om op een kleedje uw spullen te verkopen. Hiervoor wordt een deel van de Sint Joris Doelstraat ( het deel richting Dubbele Ring) en de Kerkstraat beschikbaar gesteld.

Organisatie
De Holle Bolle Avondmarkt wordt georganiseerd door Stichting Hart van Goeree-Overflakkee in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) met financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Programma Holle Bolle Avondmarkt

Vrijdag 23 augustus om 14 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle
Avondmarkt door het zingen van een lied bij het Koeienwachtertje op de hoek van het
Marktveld en de Kerkstraat. Inmiddels hangt de Sommelsdijkse vlag op de kerktoren en is
het historische deel van het dorp versierd met vele dorpsvlaggen.

Programma Holle Bolle Avondmarkt 2019
14 uur openingshandeling Sociëteit Rethorica bij het Koeienwachtertje op de hoek
Marktveld/Kerkstraat

Van 14:00-23:00 uur:
-Braderie Voorstraat en Marktveld
-Streekmarkt Havenkom
-Kinderspelen Havenkom
-Terras Streekmuseum in de Kerkstraat
-Streekmuseum geopend
-Expositie werken van Rien Poortvliet in Streekmuseum
-Expositie Goeree-Overflakkee in 70 voorwerpen
-Grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland (in zijn geheel) in
Streekmuseum
-Terras Solaes bier en Brandstofkoffie in de Sint Jorisdoelstraat
-Openstelling Grote kerk met orgeldemonstraties
-Mogelijkheid tot het beklimmen van de Sommelsdijkse toren (mits voldoende
vrijwilligers)
-Openstelling Remonstrantse kerk met expositie en verkoop kunst en antiek.
-Openstelling Molen ‘De Korenbloem’ uit 1705
-Vertoning beelden RTM op de eerste verdieping van gebouw “De Doele”, Sint
Jorisdoelstraat 32 Sommelsdijk
-Expositie leden fotoclub ‘De Rare Kiek’ op de begane grond van “De Doele” en bij
goed weer ook buiten
-Opstelling RTM bus “het grasklokje” op het Marktveld met klassieke bromfietsen,
oude tractoren, motoren en enkele klassieke auto’s, waaronder een Mercedes 220
cabriolet
-Kleedjesmarkt Sint Joris Doelstraat-Kerkstraat
-Muziek verzorgd door leden van de Gerrit Razenberg Stichting met het orgeltje ‘de
Kleine Victoria’
-Minitreintje met een locomotief van de RTM op de Westdijk naar de molen
14-18 uur Optreden Middeleeuws muziekgezelschap ‘Goedt ende Fyn’
15-17 uur Voordrachten leden Sociëteit Rethorica
15:00 uur Toneelstukje over de Moord op de Boerderij van Boer Bol
16:00 uur Toneelstukje over de Moord op de Boerderij van Boer Bol
19:00 uur Toneelstukje over de Moord op de Boerderij van Boer Bol
20.00 uur Optreden Shantykoor ‘Op Volle kracht’
21.00 uur Optreden Shantykoor ‘Op volle kracht’

23.00 uur Einde
Dit alles zal weer voor een gezellig drukte zorgen in de historische kern van Sommelsdijk.
Uw aanwezigheid daarbij wordt bijzonder op prijs gesteld.