11 juni 2019, Middelharnis/Hellevoetsluis - “Het Haringvliet verdient het om groot gepromoot te worden”, aldus de organiserende familie Ruitenga. De 29e PinksterSail (vh Schipperbitterrace) werd deze eerste Pinksterdag voor het eerst vanaf het Havenhoofd van Middelharnis, Goeree-Overflakkee, om de Slijkplaat heen gevaren. Het was een schitterend schouwspel met Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken aan alle zijden van het Haringvliet. Lees hieronder verder en bekijk de foto's.

De organisatie koos ervoor om dit jaar vanaf de overzijde van Hellevoetsluis te starten. “We werden hier goed ontvangen en kregen alle medewerking van de gemeente Goeree-Overflakkee”, vertelt Simone Ruitenga, die zelf met haar klipperaak de Linquenda 2 door de gemeentes rondom het water, is ingehuurd als Expeditie Haringvliet, om toeristen naar de verschillende opstapplaatsen te brengen en te halen.
“Het Haringvliet is gewoon een geweldig gebied,” vertelt dochter Kayla Ruitenga. Ze praat over de voormalige zeearm, die na de afsluiting door de Deltawerken een watersportparadijs werd tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, met een oppervlakte van 110 km2. Door het Droomfonds zijn allerlei initiatieven ontwikkeld, die te maken hebben met het Kierbesluit. Het besluit om weer zout water binnen te laten. Er is een eilandje aangelegd “Bliek”, speciaal voor het paaien van vissen en broeden van watervogels. Er zijn vogelkijkhutten geplaatst bij Middelharnis en Stellendam. “En daarnaast is het Haringvliet een fantastisch vaargebied.”
Ondanks een enkele afmelding vanwege de storm op zaterdag, deden uiteindelijk 43 gaffel getuigde schepen mee, in drie klassen. Ze kwamen overal vandaan: Nijmegen, Tilburg, Amsterdam en zelfs Antwerpen. “Een aantal kwam toch nog op zondagmorgen hier naar toe, om mee te doen. De kleintjes starten rond 12.10 uur, de grote middengroep tien minuten later en de grote schepen om 12.30 uur.” Om 17.00 uur moest iedereen binnen zijn en dat viel niet mee, toen later op de middag de wind wegviel. “Het laatste schip kwam pas rond 18.30 uur aan.”
Bij de grotere schepen won de Stormvogel, bij de middengroep TH 60 Atalante en bij de kleinere schepen ‘Jonge sinjoor’. Startschip ‘De Willem’ kon er niet bij zijn dit jaar. “Gelukkig bood onze grootste sponsor ‘Sterk in Waterwerk’ aan met zijn binnenvaartschip ‘De Anjo’ het over te nemen. Hij zorgde voor extra stroom, T-shirts en muziek. Onze andere grote sponsor is natuurlijk De Kuijper van Schipperbitter.”
Jubileum
De familie Ruitenga kan terugkijken op een geslaagd en heel gezellig evenement. “Volgend jaar, de 30e maal, willen we wel weer vanuit Hellevoetsluis varen”, vertelt Simone Ruitenga. “We willen er een groot feest van maken. Maar daarna kan het ook vanuit Stellendam of bijvoorbeeld Stad aan het Haringvliet. En… wanneer Pinksteren op dezelfde dag valt als de Havendag van Middelharnis, dan kunnen we een mooie combinatie maken.”

Tekst Maria Evers