28 mei 2019, Middelharnis - In de bibliotheek van Middelharnis werd al op donderdag 18 april een bijeenkomst georganiseerd in het kader van de oprichting van het DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee. Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband tussen twaalf partijen op Goeree-Overflakkee. De gezamenlijke doelstelling is het terugdringen van laaggeletterdheid op Goeree-Overflakkee en de participatie en zelfredzaamheid van de inwoners te vergroten. De officiële opening is sinds maandag 27 mei een feit. Het feestje werd gevierd in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta aan het Kerkepad te Middelharnis. Lees hieronder meer.

Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband tussen twaalf partijen op Goeree-Overflakkee. De twaalf aangesloten partners binnen het netwerk zijn: Gemeente Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Albeda college, Scalda, Sagenn, Dahlia, Stichting Schuldhulp Goeree-Overflakkee, Humanitas, Kwadraad, Stichting ZIJN, Vluchtelingenwerk en de Stichting Lezen&Schrijven.

Donderdag 18 april was het startschot van de oprichting van het DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee met de ondertekening van de Alliantieverklaring. Twaalf partijen gaan de samenwerking aan met als doel laaggeletterdheid terug te dringen en participatie en zelfredzaamheid van inwoners te vergroten.

De feestelijke bijeenkomst werd gehouden in de bibliotheek van Middelharnis. Met de ondertekening werd de noodzaak en de wil tot samenwerking bekrachtigd. Na woorden van wethouder Berend Jan Bruggeman en directeur Victor Thissen, werd overgegaan tot de ondertekening van de Alliantieverklaring. Ook werd een groot bord onthuld waarop alle logo’s van de betrokkenen staan afgebeeld. Dit bord heeft een prominente plaats gekregen, in de bibliotheek bij het loket van het DigiTaalhuis wat op dinsdag 27 mei officieel werd geopend. Op deze plek in de bibliotheek is vanaf eind mei alle informatie te vinden op het gebied van taal en digitale vaardigheden.

Het DigiTaalhuis is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en de bibliotheek. De afgelopen jaren zijn door heel Nederland (Digi)taalhuizen opgericht om laaggeletterdheid onder de bevolking terug te dringen. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook is er een grote groep volwassenen met beperkte digitale vaardigheden. Laaggeletterdheid kan voor veel problemen zorgen in het dagelijks leven. Ook op Goeree-Overflakkee werd de noodzaak gevoeld tot een gezamenlijke aanpak en vorig jaar is gestart met de eerste verkenningen. Inmiddels hebben twaalf partijen zich aangesloten bij dit initiatief. Naast de gemeente Goeree-Overflakkee en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zijn Stichting ZIJN, Vluchtelingenwerk, Albeda college, Scalda, Humanitas, Kwadraad, Dahlia, Sagenn, Stichting Schuldhulp Goeree-Overflakkee en de Stichting Lezen&Schrijven aangesloten bij het DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee.

Voor meer informatie over het DigiTaalhuis kunt u contact opnemen met de coördinator Kristi Okker, via kokker@bzhd.nl.