Regio - De kosten voor energie stijgen. Vooral voor senioren met een kleine beurs is dit een flinke financiële tegenvaller. Een groot deel moet rondkomen van enkel AOW of een klein pensioen en kunnen de hoge energiekosten nauwelijks opbrengen. Hun kosten stijgen dit jaar tot wel enkele honderden euro’s. Lees hieronder verder.

Lage koopkracht en hoger energieverbruik
Seniorenorganisatie KBO-PCOB concludeert dat de stijgende energielasten op ouderen meer impact hebben. De inkomsten van veel senioren zijn de afgelopen jaren niet gestegen of zelfs gedaald. De lasten zijn daarentegen alleen maar toegenomen: de huur, de btw en de zorgpremie. Daar komt bij dat de pensioenen door de inflatie minder waard zijn.
Ouderen stoken over het algemeen ook meer. Ze zijn minder uithuizig en hebben het vaak kouder vanwege medische kwalen, zoals een trage bloedcirculatie of een hoge bloeddruk. Veel senioren wonen daarnaast in slecht geïsoleerde woningen, waardoor er warmte verloren gaat. Dit zorgt voor een hoger energiegebruik en hogere kosten.
Bezuinigen
Veel senioren moeten door de hogere energiekosten bezuinigen. Ze bezuinigen bijvoorbeeld op boodschappen, kleding en vakanties of doen de auto weg. Sommige ouderen staan ondanks deze bezuinigen aan het eind van de maand toch in de min, omdat de vaste lasten hoog zijn. Hierdoor is het niet mogelijk om geld te sparen als buffer. Dit geldt niet alleen voor senioren, maar ook voor mensen die in de ziektewet zitten, in de schulden en van een uitkering moeten leven. Ook voor hen zijn de hoge energiekosten een financiële strop.
Niemand luistert
Sommige ouderen voelen zich door het kabinet in de steek gelaten. Ze vinden het onterecht dat juist mensen met minder koopkracht door de stijgende energiekosten getroffen worden. Ze hebben het gevoel dat niemand luistert en oog heeft voor hun problemen. Senioren kunnen sinds kort hun ervaringen delen via het Meldpunt Energielasten Senioren van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De energiekosten stijgen onder andere omdat de overheid vervuilende energie zwaarder belast. Hierdoor stijgt de gasprijs. KBO-PCOB vindt duurzame energie belangrijk, maar vindt ook dat senioren niet het kind van de rekening mogen worden.
Verlagen energiekosten
Wel kan de rekening op een andere manier iets lager worden gehouden. Zoals door het verminderen van het energieverbruik. Voor veel senioren is verhuizen naar een meer energiezuinige woning geen optie, maar eenvoudige aanpassingen zoals radiatorfolie en tochtstrippen kunnen al helpen. Ingrijpendere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het beter isoleren van de muren of het plaatsen van een andere cv-ketel. Een andere manier om kosten te besparen is energie vergelijken. De totale jaarkosten voor energie verschillen per energieleverancier. Om de kosten eerlijk te beoordelen moet niet alleen gekeken worden naar het maandelijkse termijnbedrag. Maar ook naar de vaste leveringskosten, de tarieven voor gas en stroom en de eventuele administratiekosten. Een energievergelijkingssite kan helpen bij het vinden van de voordeligste energieleverancier.