Goeree-Overflakkee - GOvoorelkaar.nl, het platform voor vrijwilligerswerk in gemeente Goeree-Overflakkee, bestaat ruim 3 jaar. Nog steeds weet het vrijwilligersplatform een nieuwe groep vrijwilligers te bereiken. 46% Van de vrijwilligers op het platform doet volgens eigen zeggen voor de eerste keer vrijwilligerswerk. De resultaten van GOvoorelkaar liggen in lijn met de landelijke resultaten, die een sterke trend in online vrijwilligerswerk laten zien.

Nieuwe én actievere vrijwilligers

Uit onderzoek onder de gebruikers van vrijwilligerswebsite GOvoorelkaar.nl blijkt dat 46% van de vrijwilligers nog nooit eerder vrijwilligerswerk had gedaan. Daarnaast geeft 32% aan dat zij al actief waren als vrijwilliger, maar door het platform méér vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Het gaat in totaal om bijna 400 vrijwilligers die zich gemiddeld 33 keer per jaar inzetten.

Platform faciliteert

Een verklaring voor de groei van vrijwilligers ligt in het optimaal faciliteren van hulpvragen van inwoners die iets voor een anderen willen betekenen. Zo verzamelt het platform alle vrijwilligersklussen op één plek, houdt zij het geautomatiseerd up-to-date en geeft het suggesties voor passend vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger op GOvoorelkaar.nl, verwoordt het als volgt: ”Makkelijk dat de hulpvragen mij automatisch bereiken, ik hoef zelf niet daarnaar te zoeken”.

Online vrijwilligerswerk trend

De groei in nieuwe én actievere vrijwilligers online doet zich niet alleen op Goeree-Overflakkee voor. “In Nederland zien we in de afgelopen twee jaar bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe vrijwilligers: van 28% in 2015 tot 46% eind 2018 ”, aldus Lindy van Dingenen van NLvoorelkaar, de organisatie achter GOvoorelkaar. “De vrijwilligers zijn met gemiddeld 41 jaar ook jonger dan de doorsnee vrijwilliger. Vrijwilligerswerk vinden op een platform dat jou slim matcht aan iets wat echt bij je past, hoort natuurlijk helemaal bij de online trends die we ook al in andere sectoren zagen.”

Nieuwe hulp mogelijkheden

Online blijkt overigens niet alleen voorbehouden aan jongeren, alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd op GOvoorelkaar. Van Dingenen: “Als je op een tablet kunt Facebooken, dan kun je ook vrijwilligerswerk vinden. Of een keer om extra handjes vragen, want door het digitale platform wordt om hulp vragen laagdrempeliger. Doordat veel inwoners laten zien dat ze graag willen helpen wordt de vraagverlegenheid ook gelukkig steeds minder.” Uit het gebruikersonderzoek is ook gebleken dat 76% vrijwilligerswerk doet omdat ze het belangrijk vinden om iets voor anderen te kunnen betekenen.

Helpen in je buurt

Hoewel online veel deuren opent, is de website voor vrijwillige inzet zich ook bewust van de uitdagingen die er nog liggen. “Bijvoorbeeld de mensen die geen toegang hebben tot internet. Of waar de taal een barrière vormt. Gelukkig zijn er op Goeree-Overflakkee veel organisaties die dan kunnen helpen. Zij kunnen je direct helpen of doorverwijzen. Samen sta je sterker!” aldus Van “Als je er alleen voorstaat is het makkelijk dat iemand je kan helpen en dat biedt deze website. – “Mijn eenzame gevoel wordt echt minder wanneer ik iemand help. Ik geef anderen en mezelf een goed gevoel ermee! – Dingenen. “Een andere uitdaging is dat nog niet iedere inwoner weet dat hij of zij iets moois kan betekenen voor zijn buurt- of stadsgenoten. Elk talent, van een vlotte babbel tot een sterke klusarm, kunnen we gebruiken om mensen met een vraag te helpen.” Ook jij hebt zo’n talent. Dus doe mee op www.govoorelkaar.nl.