23 maart 2019, Ouddorp - Op 15 maart was het weer zover. De goede doelenkraam van Jouw Marktkraam in Ouddorp had weer een mooi bedrag van 250 euro opgebracht. Deze keer werd de cheque door Peter Grinwis aangeboden aan de voorzitter en aan de penningmeester van Stichting SlimmerIK. Stichting SlimmerIk is een stichting op Goeree Overflakkee die projecten ondersteunt waarmee jongeren goede sociale cognitieve vaardigheden meekrijgen. Lees hieronder verder.

Stichting SlimmerIk

Stichting SlimmerIk is een stichting op Goeree Overflakkee die projecten ondersteunt waarmee jongeren goede sociale cognitieve vaardigheden meekrijgen. Vaardigheden waarmee ze als volwaardig lid in de maatschappij kunnen functioneren en participeren. Een van de projecten die SlimmerIK ondersteunt is het landelijke scholenproject Tools 4 Kids. ‘Omdat men ook graag op Goeree-Overflakkee aan de slag wil om jongeren weerbaar te maken, steunen we graag dit project’, zegt commercieel manager Peter Grinwis. ‘De opbrengst is van spullen die onze huurders, nadat ze hun eigen spullen in een kraam verkocht hebben, doneren voor het goede doel.

Gereedschap
Tools 4 Kids is een programma van Mijn Totaalplan dat jongeren uit groep 8 van de basisschool bewust maakt van de uitdagingen die het leven soms te bieden heeft. In twee dagdelen leren jongeren hoe zij zichzelf tijdens de vele verschillende uitdagingen van het leven, staande kunnen houden. Aan het eind van het tweede dagdeel ontvangt iedere jongere een echte Gereedschapskist met Levensgereedschap.

Beïnvloeding
Laagdrempelige Levenstips uit het echte leven, waarmee ze bijna alle uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Een van de coördinatoren van Tools 4 Kids vertelt hierover:
“We leven in een maatschappij waar de scheidslijn tussen echt en onecht, gewoon en ongewoon steeds meer aan het vervagen is. Denk hierbij aan de, steeds groter groeiende, groep jongeren die gelooft dat het normaal is om foto´s van geslachtsdelen naar elkaar te sturen via Instagram. Maar ook het probleem van de, steeds jongere, leerlingen die beginnen met roken, blowen en drugs gebruiken. Ook ligt onze focus op de invloed van de diverse Social Media. Steeds meer jongeren volgen een of meerdere Influencers. In goed vertrouwen nemen zij aan dat wat de influencer zegt en doet, daadwerkelijk waar of goed is. Hierdoor bestaat de kans dat jongeren geen eigen identiteit ontwikkelen. Wanneer ze geen eigen identiteit ontwikkelen bestaat de kans dat ze meer beïnvloedbaar zijn en sneller open staan voor misleiding. Veel influencers worden betaald door fabrikanten om hun producten aan te prijzen. Wij vinden het daarom erg belangrijk om jongeren laagdrempelige, gemakkelijk toe te passen Levenshandvatten aan te reiken. Handvatten die hen helpen om de juiste keuzes te kunnen maken in hun leven. Tips die zelf kunnen gebruiken op de momenten dat ze die nodig hebben. Praktische Levenstips waarmee ze op kunnen groeien tot sterke, onafhankelijke volwassenen. Volwassenen die door hun eigen unieke identiteit sterk in het leven kunnen staan. Als jongeren uitgroeien tot krachtige volwassenen zullen ze met die kracht uiteindelijk ook veel beter voor anderen kunnen zorgen.”

Foto: v.l.n.r. voorzitter Corina Abresch, penningmeester Klaas Hameeteman en Peter Grinwis van Jouw Marktkraam.