Goeree-Overflakkee - Vijfentwintig leerlingen van het voortgezet onderwijs, die graag hun bromfietsrijbewijs willen halen, stonden tijdens een extra theorieles stil bij de effecten van alcohol en drugs in het verkeer. Deze theorieles valt onder het project ‘PEER Drive Clean!’. In dit project gaan jongeren van Responsible Young Drivers (RYD) in gesprek met de leerlingen om hen op een gelijkwaardige en niet belerende manier bewust te maken van de gevaren die op de loer liggen in het verkeer. De theorieles vond plaats in het Albeda College in Middelharnis. Lees hieronder verder.

PEER Drive Clean! is een project waarbij promotieteamleden van RYD een theorieles overnemen van een rijschoolhouder, die zorgdraagt voor de theorielessen voor het bromfietsrijsbewijs. Hierbij komt op interactieve wijze het onderwerp alcohol en drugs in het verkeer aan de orde. Denk onder andere aan de juridische gevolgen, maar ook de uitsluitingsclausules van verzekeringsmaatschappijen die niets uitkeren als er alcohol- of drugsgebruik in het spel is. Verder ervaren deelnemers tijdens de les met een zogenaamde ‘alcohol- en drugsbrillen’ wat de effecten van gebruik van alcohol en drugs zijn. De insteek van de les is om de jonge leerling bestuurders bewust te maken van de gevaren én de gevolgen van het rijden onder invloed. Met het uiteindelijke doel om het aantal ongevallen dat te wijten is aan rijden onder invloed in deze doelgroep te verminderen.

Samenwerking

De gemeente Goeree-Overflakkee werkt samen met het Waterschap Hollandse Delta, de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Veilig Verkeer Nederland, Connexxion en de politie aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee (RPV-GO). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH), die het project financiert, organiseerde de RPV het project als een pilot.

Binnenkort vindt een evaluatie van het project samen met de scholen van het voortgezet onderwijs en de rijschoolhouder plaats.