Stellendam - Schoon Haringvliet ruimt op zaterdag 29 september voor de tweede keer afval op langs het Haringvliet. De opruimacties zijn op het Quackstrand in Hellevoetsluis en de binnen- en buitenhaven van Stellendam. Het doel van de actie is een schoner Haringvliet, zodat bezoekers kunnen blijven genieten van de natuur in de omgeving. De opruimactie is dit keer gekoppeld aan het Haringvlietweekend, een beleefweekend waarin bewoners de prachtige deltanatuur actief kunnen ervaren. Wie mee wil doen kan hieronder informatie vinden.

Zwerfafval
Tijdens de opruimactie in mei raapten 35 vrijwilligers in twee uur tijd wel 20 vuilniszakken vol troep op twee locaties. Vrijwilligers vonden voornamelijk plastic afval, zoals touw, (kleine) vislijnen en glas. Daniël van Veen van IVN Natuureducatie: “Op het oog leek het strand behoorlijk schoon, totdat je op zoek gaat naar afval. Dan zie je veel meer afval liggen dan je denkt”. Ook bij deze opruimactie wordt weer in kaart gebracht welke materialen het meest gevonden worden.

Samen het Haringvliet opschonen
IVN Natuureducatie, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en verschillende gemeenten werken samen in het project Schoon Haringvliet. Verenigingen en groepen inwoners worden aangemoedigd mee te werken door een stuk langs het Haringvliet, onderdeel van Nationaal Park NLDelta, op te schonen. Behalve het organiseren van opruimacties zet Schoon Haringvliet in op preventie en op onderzoek naar bronnen, verspreiding en andere, innovatieve opruimmethoden.

Wie mee wil doen kan informatie vinden op schoonharingvliet.nl.

Bron ivn.nl/schoonharingvliet