Dirksland - Ze zaten er al langer op te broeden. Bij Martine Blok (35) uit Dirksland en Lisanne Boeter (24) uit Sommelsdijk speelt “muziek” een grote rol in hun leven. Het was de stille wens van beiden, die werkelijkheid gaat worden: een gezamenlijke Sing-inn op Goeree-Overflakkee. En achter het woordje 'gezamenlijk' schuilt de wens van beide dames: iedereen is van harte welkom om, in een ongedwongen en landelijke sfeer (lees boerenschuur), samen te komen, te genieten van elkaar en van de muziek die gemaakt wordt. Het doel is mensen met elkaar verbinden. Op D.V. zaterdagavond 1 september 2018 wordt 'GO&sing4GOD' voor het eerst georganiseerd. Lees hieronder een interview met de dames en bekijk de foto's.

Martine vertelt: “Muziek is een deel van mijn leven. Sinds twee jaar hebben we een bandje met de naam ‘Freedom’, dat bestaan uit vijf personen. Het idee ontstond om zelf iets te organiseren en uiteindelijk zijn de plannen uitgebreid naar de Sing-inn die we hopen te houden op D.V. 1 september. Het bandje bestaat uit diverse leden. Een toetsenist: Annemieke Koudstaal, zij zingt ook en speelt gitaar, evenals Stephan Kieviet die basgitaar speelt. Ted Jelier percussie en Laura Struik soliste (‘Walk by Faith’). En Martine Blok speelt viool in de band. Martine: “In de naam ‘Freedom’ (‘Vrijheid’) ligt veel; muziek geeft je een bepaald gevoel van vrijheid en we willen graag uitdragen dat er échte vrijheid te krijgen is, door het geloof in Jezus Christus. We leven hier in Nederland ook nog in vrijheid, terwijl er in zoveel anderen landen, al geen vrijheid meer is voor christenen.”

Martine en Lisanne hadden allebei een verlangen om hun muziek met meer mensen te delen. Dit doen zij vanuit hun geloof. Ze hadden het er samen over en Martine haakte spontaan aan bij het idee om een Sing-inn te organiseren. Inmiddels ruim een half jaar later liggen de concrete plannen toch echt op tafel en is er al heel veel gebeurd achter de schermen.

Lisanne: “We hebben bewust gekozen om deze Sing-inn niet in één van de kerkgebouwen op ons eiland te organiseren. De avond moet toegankelijk en informeel blijven. Ze is niet voor een bepaald clubje gelovigen bedoeld, vandaar ook deze locatie: een boerenschuur, lekker tussen de strobalen. De avond wordt gehouden bij familie van Putten, Westdijk 11 in Dirksland. Iedereen is welkom; of je nu in God gelooft of niet. We willen juist de dialoog openhouden. Er is op deze avond ruimte voor ieder mens, muziek, maar ook zeker voor gesprek en gebed.”

Lisanne maakt geen deel uit van Freedom maar zingt zelf ook regelmatig in een band met de naam ‘Joy’, wat vreugde betekend. "Zingen geeft mij vreugde. Vreugde om voor mijn God te zingen en vrede in mijn hart. Die vreugde wil ik graag delen. ‘Joy’ is interkerkelijk en vrij toegankelijk, we komen samen in één van de dorpjes op ons eiland. Het idee om op Goeree-Overflakkee een Sing-inn te organiseren kwam bij mij op, doordat er in Veenendaal ook zoiets gedaan werd. Daar kwamen ze ook in ongedwongen sfeer met een grote groep mensen samen. Dat werden er een paar honderd en daar is het inmiddels uitgegroeid tot een Sing-inn met tweeduizend mensen in de Basiliek aldaar. Tweeduizend mensen die eens in de maand, ’s middags en ’s avonds (op één dag) samenkomen om te zingen. Dat lijkt me een prachtig voorbeeld voor op Flakkee! Een beetje vooruitstrevend zijn is altijd goed, toch?! We hopen echt op een mooi opkomst van jonge en oudere mensen samen. We kunnen zoveel van elkaar leren, maar vooral willen we samen God en de verbinding met elkaar zoeken. Als je het leuk vind om te zingen, willen wij die gelegenheid bieden. We hebben voor de Kerstdagen weer een samenkomst op de planning staan, maar dat horen jullie nog.”

Doelgroep, repertoire en programma

Martine: “Onze doelgroep is niet vanaf nul, we beginnen de avond om 20:00 uur, met een inloop van 19:30 uur. Deze keer niet iets voor de allerkleinste, maar wellicht gaat dat nog komen. Het lijkt ons zeker leuk om ook iets in deze sfeer voor kinderen te organiseren in de toekomst; wie weet. Ik heb een missionair hart en zou graag mensen, die houden van muziek en lekker zingen, warm krijgen dat ze door ons zingen en spelen heen, de liefde van onze God gaan zien. Zodat we op deze manier de rijke boodschap van het evangelie door mogen geven aan anderen. Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld iedere gelovige bezoeker iemand meenam die Jezus nog niet kent.”

Bij aankomst staat er voor iedereen iets te drinken klaar. Koffie en thee, uiteraard met iets lekkers, én het borrelhapje, zijn allemaal gratis op deze avond. Er wordt voor een blikje frisdrank slechts 0,50 cent gevraagd. “We willen juist geen entree vragen om de avond toegankelijk te houden, maar het is wel fijn als we een klein beetje uit de onkosten komen. We hebben inmiddels al wat sponsoren en daarmee moet het lukken. Als we groter groeien en meerdere avond kunnen organiseren, moet dit wellicht veranderen.”

Martine: "We genieten in september van een uiteenlopend repertoire met elkaar waar iedereen van kan genieten. Zo spelen we liederen van Sela en Opwekking, maar er zit bijvoorbeeld ook een prachtige bewerking van Psalm 121 in het programma verwerkt. Met de meeste liederen kun je meezingen, maar er zit ook een minder bekend lied bij waarbij je wellicht beter kunt luisteren. Laat je verrassen zou ik zeggen. Deze avond hebben we drie korte blokken met muziek en er wordt een kleine meditatie gehouden. Frans van Heest deelt dan iets met ons uit de Bijbel en vertelt daarover. Daarbij is ruimte voor persoonlijke vragen en gebed. Als je deze avond wilt bidden met iemand of persoonlijke vragen hebt over het geloof in God, dan hebben we daar een aantal mensen voor beschikbaar en een aparte ruimte beschikbaar. We zetten bij de schuur een pipowagen, waarin even rustig gezeten kan worden met elkaar. Na de samenkomst is er ruimte voor ontmoeting met een hapje en een drankje. We zullen de avond rond 22:00 uur zo ongeveer afsluiten.”

Goed doel

Aan deze avond is een goed doel gekoppeld. De dames leggen uit: “De eigenaresse van de boerderij waar we samenkomen, Anita van Putten, is betrokken bij stichting Fountain of Hope Cambodia. Ze zal op deze avond een korte uitleg geven over deze stichting,en haar ervaring van de reis naar dit project. We zullen een collecte voor dit doel houden."

Er staat ook een soort giftenpot, de opbrengst van deze pot is voor de onkosten.

Veel vrijwilligers

Op een avond als die in september georganiseerd gaat worden zijn veel vrijwilligers nodig: “Ja, we kunnen nog wel wat mensen gebruiken. Iedereen is welkom; zeg maar waar je goed in bent. Er moet nog wel het één en ander geregeld worden: er moet nog gebakken worden voor iets bij de koffie, maar op de avond zelf hebben we ook mensen nodig. Welkom! Aanmelden kan via deze link naar de mail.”

  • Wanneer: zaterdag 1september 2018.
  • Waar: Westdijk 11, Dirksland (er is genoeg parkeergelegenheid en dit wordt duidelijk aangegeven).
  • Hoe laat: inloop 19:30 uur, aanvang 20:00 uur.
  • Organisatie: Martine Blok en Lisanne Boeter, mail: GOsing4God@gmail.com