24 juli 2018, Regio - Vorig jaar werd op diverse locaties op ons eiland Blauwalg geconstateerd. Op dit moment is het (nog) niet aan de orde en mocht dit wel zo zijn dan plaatst de gemeente waarschuwingsborden bij deze watergangen. Bij het recreatieterrein Hellegatsplein aan de Oostzijde van Goeree-Overflakkee is echter wel een waarschuwing uitgegeven vanwege een onveilige situatie. Op deze plaats is door overmatige waterplantengroei in de zwemzone, een onveilige situatie ontstaan. Lees hieronder meer.

Recreatieterrein bij Hellegatsplein

Op deze plaats is door overmatige waterplantengroei in de zwemzone, een onveilige situatie ontstaan. Baders en zwemmers kunnen verstrikt raken en daarnaast zorgen de waterplanten voor stilstaand water waardoor er een grote kans op slechte waterkwaliteit ontstaat (bijvoorbeeld ontwikkeling Blauwalg). Het water van deze zwemlocatie zal nader worden onderzocht.

Informatiebord

Het strand ter plaatse van de zwemwaterlocatie Hellegatsplein in de gemeente Goeree-Overflakkee, is gelegen aan het Hollandsch Diep op het recreatieterrein “Hellegatsplein Oost”. Ten westen van het recreatieterrein ligt autosnelweg A29 (knooppunt Hellegatsplein).

Toegang: openbaar onbetaald.

Waterkwaliteit in de laatste vier jaar:
UitstekendKwaliteitsklasse: uitstekend.

Wat doet gemeente bij aantreffen Blauwalg

Gemeente Goeree-Overflakkee plaats eerst waarschuwingsborden. Waar mogelijk treft de gemeente maatregelen om de doorstroming van water te bevorderen en zo eventuele (stank)overlast zoveel mogelijk te beperken. De verwachting is vaak na één melding, dat het op meer locaties in de gemeente wordt aangetroffen. Helemaal als het warme weer aanhoudt. Blauwalg is een bacterie die voorkomt in stilstaand water en zich snel groeit bij warmte. Vermijd contact met het water en laat uw hond er niet in zwemmen. Lees hieronder wat Blauwalg is en wat het doet.

Blauwalg

Wat is Blauwalg? Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water. Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Melding doen

De watergangen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn in het beheer bij verschillende partijen. Ziet u blauwalg? Meld het dan bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187 of via deze link naar de mail met een locatieomschrijving en bij voorkeur met foto’s. De gemeente zorgt vervolgens dat uw melding bij de juiste partij wordt neergelegd of treft waar nodig zelf maatregelen.

Veilig zwemwater

De waterkwaliteit van aangewezen zwemwater moet in Nederland aan kwaliteitsnormen voldoen, en wordt dan ook regelmatig gecontroleerd. Deze controles vinden plaats tijdens het zwemseizoen, (vanaf 1 mei) tot en met 30 september. Zwem daarom ook alleen op deze officiële plaatsen. Doordat oppervlaktewater onder invloed staat van vele meestal natuurlijke omstandigheden kunnen zich problemen voordoen (bijvoorbeeld door virussen, botulisme, overmatige algengroei, ziekteverwekkende bacteriën en vissterfte). Voldoet het zwemwater niet aan de kwaliteitsnormen, dan wordt zwemmen afgeraden of verboden. Lees HIER meer.