Goeree-Overflakkee - Je hoeft er niet altijd voor tussenuit of een dagje weg te zijn om het mee te maken. Een inbraak gebeurd soms zelfs overdag, maar toch vooral 's avonds en in de nachtelijke uren. Let nu extra op, want in de zomervakantieperiode wordt er vaker ingebroken, ook op ons eiland. Lees hieronder verder en lees de uitleg van politie over aangifte doen.

Wel of geen aangifte?!

Politie geeft graag duidelijkheid. Niet voor iedereen is het namelijk even duidelijk wat je moet doen als er bijvoorbeeld in je auto ingebroken is. Soms hoort politie de vreemdste verhalen en adviezen rondgaan. Het gebeurd wel eens dat een slachtoffer op advies van iemand anders, na een inbraak wel de wijkagent, via de meldkamer had benaderd, maar geen aangifte doet. De aangifte werd dan niet gedaan omdat dit zogezegd niet hoefde, als er geen sporen van bloed of gereedschap in de auto zouden liggen of te zien zijn. Het zou bijvoorbeeld weinig zin hebben, omdat er niet meerdere auto's waren vernield in die buurt en u niet de enige bent. Dit klopt niet! Politie vertelt: "Van een misdrijf moet u volgens ons altijd aangifte doen. Ook als er geen sporen zijn, is dat zinvol. Niet alleen voor ons, maar ook voor de verzekering. Wie weet kunnen wij op een later punt nog een autodief koppelen aan de diefstal door de M.O.(specifieke, herkenbare werkwijze van een individueel of groep personen) en de locatie en het tijdstip. Kortom: Heel belangrijk! Doen!" U kunt via politie.nl aangifte doen of via tel. 0900-8844 een afspraak maken.

Dagje/weekje weg?

Neem bij vertrek voor een dagje of weekje weg, voorzorgsmaatregelen om je woning extra te beveiligen. Realiseer je dat een inbraak zo is gepleegd, helemaal als "ze" niet bang hoeven te zijn dat u thuiskomt. Na een ontspannen dag of week thuiskomen en een grote ravage aantreffen is heel vervelend. Lees hieronder tips van de politie.

Een aantal tips om inbraak te voorkomen:
• Wek de indruk dat iemand thuis is door bijvoorbeeld tijdschakelaars op lampen te installeren. Een woning die dag en nacht donker is, is voor een inbreker namelijk een duidelijke hint.
• Vraag goede buren of bekenden om de post uit het zicht te leggen en een oogje in het zeil te houden.
• Sluit ramen en deuren en doe ze op slot. Haal de sleutels eruit en berg ze op.
• Rij niet dagen voordat je op vakantie gaat met een dakkoffer op je auto. Inbrekers rijden geregeld door de wijk op zoek naar inbraakgevoelige huizen. Een goede inbreker heeft in de gaten dat je op vakantie gaat.
• Kijk uit met wat je de digitale wereld laat weten. Een crimineel kan onbedoeld je tweet, Facebookbericht of weblog onder ogen krijgen. Tot slot, laat in huis een kaartje achter met het telefoonnummer van een contactpersoon die de politie in geval van nood kan bellen.