Middelharnis - Op D.V. vrijdag 22 juni 2018, ’s avonds om 19:00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder concert worden gegeven. Zo’n dertig jongeren, in de leeftijd van 6 tot 23 jaar, zullen het grote Leeflang-orgel, het Fama- en Raadgever-koororgel en de piano bespelen. Met hun docent, Paul Kieviet, hebben ze intensief geoefend voor dit concert. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. Lees hieronder over het programma.

Het programma geeft een boeiende afwisseling te zien. U beluistert zowel speelse composities uit beginmethodes als een heel aantal meesterwerken uit diverse stijlperioden. Een greep uit het programma: een vrolijke Sonata van de achttiende-eeuwse Portugees Carlos Seixas, en één van zijn Hollandse tijdgenoot Philip Pool. Verder twee keer een deel uit de sprankelende Voluntaries van de Engelse – door de grote Händel geïnspireerde – componist John Stanley. Bijzonder lichtvoetig zijn ook de variaties over Folia van de Italiaan Alessandro Scarlatti. Van een uiteraard geheel ander karakter, maar zeker zo fraai, zijn de variaties op Allein Gott in der Höh sei Ehr van “onze” Jan Pieterszoon Sweelinck, die worden uitgevoerd op het koororgel.

Natuurlijk mag Johann Sebastian Bach niet ontbreken: van hem hoort u de beroemde Toccata in d (BWV 565). Maar ook koraalvariaties – wederom - over Allein Gott in der Höh sei Ehr. Twee broers werken hier samen in een harmonieuze combinatie van orgel en bugel! Het majestueuze openingsdeel uit Cantate 80: Ein feste Burg ist unser Gott wordt uitgevoerd in de versie zoals de twee Groninger organisten Euwe en Sybolt de Jong die hebben opgenomen op hun veelgeprezen cd’s met Bach-bewerkingen: voor vier handen.

Een belangwekkende Franse componist die dit jaar in het zonnetje wordt gezet is Francois Couperin. Het is dit jaar 350 jaar geleden dat hij werd geboren. U hoort zijn imposante Offertoire sur les grands jeux.

Het grote orgel van Middelharnis leent zich heel goed voor uitvoering van romantisch werk: twee delen uit Sonate II van Felix Mendelssohn-Bartholdy (grave-adagio) laten ook deze kant van het orgel tot z’n recht komen.

Het meer moderne repertoire is deze avond ook vertegenwoordigd: de uiterst levendige Pasticcio van Jean Langlais en de Tanz-Toccata van de Oostenrijkse Bachspecialist Anton Heiller vormen binnen het programma een verrassende bijdrage…

Ook Psalmbewerkingen worden tijdens het concert uitgevoerd: zo het Koraaltrio over Psalm 21 van de Rijssense musicus Dick Sanderman. Een leerling speelt een compositie van zijn orgeldocent: Variaties over Psalm 31. Deze verschenen in de bundel Psalmbewerkingen die in 2006 werd uit gegeven door de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten. Prachtig dat een andere leerling tijdens het concert eigen werk uitvoert: zelf gecomponeerde Variaties over Psalm 96.

Het orgel van Middelharnis’ Grote Kerk is het stralende middelpunt op deze avond. Na de restauratie in 2013 is het nu een ideaal les- en studieorgel. Voor de spelers een vertrouwde plek: ze komen hier elke week op les.

U wordt bij deze hartelijk uitgenodigd om te komen luisteren! In de koffiepauze kunt u een kijkje bij het orgel nemen en intekenen op de cd die van deze uitvoering wordt gemaakt.

Voor informatie: p.kieviet@kliksafe.nl