Goeree-Overflakkee - Op verzoek van wijlen burgemeester Chris van Hofwegen van Nieuwe Tonge schreven verscheidene inwoners kort na de ramp hun verhaal op. Hun verslaglegging en de herinneringen van de jongeren van toen vormen de basis voor een bijzondere, permanente tentoonstelling in het landschap van Battenoord: 'Ooggetuigen van de Watersnood'. Mede op basis van het gelijknamige boek van Willem van der Ham. Lees hieronder het persbericht van Provincie Zuid-Holland.

Op 24 mei opende gedeputeerde voor Zuid-Holland Rik Janssen de tentoonstelling: “Ik ben er trots op dat wij op deze historische plek, een van de zwaarst getroffen gebieden van de Watersnoodramp, deze prachtige tentoonstelling kunnen openen. Met behulp van een grote schare vrijwilligers kunnen we zo deze gebeurtenis op respectvolle wijze in kaart brengen en visualiseren. Het doet eer aan het verdriet, het herdenken, de wederopbouw en het belang van waterveiligheid, ook in de toekomst. Deze plek is voor de eilanders een bijzondere plaats van herinnering, een stukje watererfgoed van een gebeurtenis die ook in de geschiedenis van de provincie Zuid-Holland van grote betekenis is.”

Het verhaal van de ooggetuigen

Op diverse locaties in het landschap van Battenoord zijn tentoonstellingen en exposities over de ramp gerealiseerd, maar ook over de werking van het getij en het belang van de waterveiligheid. Naast een bezoek aan de tentoonstelling 'Ooggetuigen van de Watersnoodramp' is het mogelijk een wandeling te maken door het getroffen gebied Battenoord, voorzien van informatiepanelen en panelen met ooggetuigenverslagen. De ooggetuigenverslagen zijn ook in een app gezet. Speciaal opgeleide Watersnood-ambassadeurs worden ingezet om de bezoekers op de wandeling te begeleiden.

Impuls voor Goeree-Overflakkee

Dit project is mede mogelijk gemaakt door één van de 7 erfgoedlijnen van de provincie: Goeree-Overflakkee. Met behulp van deze erfgoedlijn willen wij onder meer het cultureel erfgoed op het eiland een waardevolle en beleefbare toekomst geven. Dat doen we samen met vele partners van het eiland. Ook het gebiedsprogramma Goeree-Overflakkee heeft aan dit project bijgedragen. In dit programma bundelen de provincie en de gemeente Goeree-Overflakkee de krachten om Goeree-Overflakkee een extra impuls te geven, met het doel de regionale economie te versterken.

Bron zuid-holland.nl.