Regio - De inwoners van Goeree-Overflakkee en omstreken hebben goed gespaard voor Kika (KinderKanker). De lokale organisatie van de stichting organiseerde voor alweer het derde jaar op rij een actie voor verenigingen op het eiland om kroonkurken in te zamelen. Lees hieronder meer.

“Met deze actie steunen de verenigingen meerdere goede doelen. Ten eerste natuurlijk het echte goede doel, Kika, maar daarnaast zorgen ze ook voor het milieu door het afval te scheiden en ze hebben minder afvalkosten voor de vereniging,” vertelt Kika-ambassadeur Kees Witte. “Er is zelfs iemand in Stellendam die alles wat hij bij ons inlevert van de straat opraapt. En hij brengt een hoop!”

Wedstrijd
Het sparen van de dopjes is natuurlijk allemaal om Kika te steunen, aangezien de stichting 13 cent per kilo kroonkurken krijgt. Maar om het leuk te maken voor de deelnemende verenigingen is er een wedstrijdje van gemaakt. Zo mag de winnaar een cheque in ontvangst nemen van maar liefst 250 euro, gesponsord door Ronald de Koning van RODEKO. De nummer twee gaat naar huis met 150 euro, gedoneerd door Rozima Hoveniers. En nummer drie is 75 euro rijker door Admiraal Schilders.

“We hebben grote en kleine verenigingen die mee doen aan de actie en om het eerlijk en spannend te houden wordt het aantal ingeleverde kilo’s kroonkurken gedeeld door het aantal leden van de club. Op die manier kijken we dus hoe veel er gemiddeld per lid is opgehaald en dan heb je een eerlijke wedstrijd en heeft iedereen even veel kans op die mooie prijzen,” legt Kees uit. “Het zou saai zijn als je van tevoren al weet wie er wint. Nu blijft het echt tot op het laatste moment spannend.”

Winnaars
De winnaars van dit jaar bleven dan ook tot op het laatste moment spannend. “Ik heb het uitgerekend, en nog een keer nagerekend om te checken of het echt klopte, maar we zijn eruit hoor,” laat Kika-Kees weten. De eerste prijs is gewonnen door De Ruiterstee. “Zij hadden in totaal 234 kilo kroonkurken gespaard. En met 20 leden is dat gemiddeld 11,7 kilo per lid.” De tweede prijs was voor Scouting Goedereede met in totaal 495 kilo doppen en gemiddeld 9,7 kilo per lid. De derde prijs is voor Belangenvereniging Langstraat en omstreken met gemiddeld 4,8 kilo kroonkurken per lid.

De kroonkurken, 25,5 kuub in totaal, werden gedumpt door vrijwilligers in een 40 kuub-container van Klein Recycling uit Zwarte Waal, met behulp van een vorkheftruck van ROGO. De verenigingen kunnen meteen weer beginnen met sparen, want volgend jaar kunnen de doppen gewoon opnieuw worden ingeleverd. Aanmelden hiervoor kan via Kees Witte via deze link..

Door Sam Fish