Een groot aantal uitvaartverzekeringen wordt nooit uitgekeerd, omdat de nabestaanden bij het overlijden van hun dierbare de polis niet verzilveren. Miljoenen aan niet-uitgekeerde bedragen blijven daarom in de la van de verzekeraars liggen. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekering.nl. Maar hoe komt het toch dat deze oude verzekeringen nooit worden uitgekeerd? Lees hieronder meer.

Polis kwijt

Zo’n kleine 70 procent van de bevolking heeft een uitvaartverzekering. Een groot deel daarvan is ouder dan 65 jaar, omdat in de jaren vijftig en zestig vele tienduizenden consumenten een uitvaartpolis hebben afgesloten bij een verzekeraar, uitvaartfonds of uitvaartvereniging. Een groot deel deze van partijen zijn echter failliet gegaan of overgenomen door een grote verzekeringsmaatschappij. Ter vergelijking: vroeger bestonden er honderden uitvaartfondsen en verzekeraars, maar dat zijn er nu nog maar een stuk of 20 à 30.

Het gebrek aan of verlies van administratie kan er voor zorgen dat de verzekerde niet meer weet waar zijn/haar polis is ondergebracht of zelfs vergeet dat er nog een verzekering actief is. Dit speelt bij 68 procent van de ouderen, blijkt uit onderzoek.

Oude uitvaartverzekering altijd verzilveren

Het loont om te allen tijde te controleren of een overleden dierbare een uitvaartverzekering heeft lopen. Ook oude polissen kunnen nog altijd een behoorlijke waarde hebben.

Op uitvaartverzekering.nl staat een nuttig dossier met stappenplan dat kan helpen bij het verzilveren van zo’n oude polis, zelfs tot 5 jaar na het overlijden van een dierbare.

Het is verder zaak om rekening te houden met het feit dat veel oude uitvaartverzekeringen niet langer voldoende waarde hebben om de uitvaart te bekostigen. Als de verzekerde nog leeft, kan het lonen om bij te verzekeren, bijvoorbeeld met een nieuwe uitvaartverzekering of koopsompolis.

Foto @uitvaartverzekering.nl