[foto-update aankomst] 16 december 2017, Ooltgensplaat - Vrijdag is paviljoen Truetalker (kegelvormig baken om kampvuur) op zijn plek van bestemming in Ooltgensplaat aangekomen. Toen er een nieuwe locatie werd gezocht voor de True Talker was stichting Buutenplaets (buitenspeelplaats Galathese Haven) er als de kippen bij om zich kandidaat te stellen als nieuwe locatie: "We hebben met de verhuizing wel wat tegenslag gehad omdat een stukje van dit prachtig exemplaar, door de trilling van het schip, ingestort is. Maar het is goed te repareren. Het was een mooi avontuur en hopelijk gaan veel mensen hiervan genieten." Lees hieronder verder over de Truetalker...of was het "Buutenpraet".

Truetalker

In reactie op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, daar waar uitgebreid wordt gedebatteerd, heeft Studio-ninedots naar gezamenlijk concept met StoneCycling het paviljoen TrueTalker ontworpen. Centraal punt in de constructie was een haardvuur, een plek om verhalen te vertellen. Het paviljoen TrueTalker was te zien op de tijdelijke campus FabCity op het Java-Eiland in Amsterdam, dat plaatsvond tussen 11 april en 26 juni vorig jaar.

Baken

Het paviljoen TrueTalker was te zien op de tijdelijke campus FabCity op het Java-Eiland in Amsterdam, dat plaatsvond tussen 11 april en 26 juni 2016. De TrueTalker bestond uit een gebogen muur die om zichzelf heen draait en door het warme licht van het centraal gelegen kampvuur, bezoekers uitnodigde het paviljoen te betreden.

De gevel was stevig en transparant tegelijk, omdat deze was gemetseld in een open verband met bakstenen die waren vervaardigd uit bouw-, sloop- en industrieel afval; de WasteBasedBricks van StoneCycling. Door dit verband creëerde daglicht patronen binnenin het paviljoen, terwijl het zich ’s avonds als baken manifesteerde door het kampvuur.

Open gesprek

Het doel van de constructie is een plek te creëren waar bezoekers konden rusten, een goed gesprek konden aangaan en open naar elkaar konden zijn.

Truetalker wordt Buutenpraet

Toen er een nieuwe locatie werd gezocht voor de True Talker was stichting Buutenplaets er als de kippen bij om zich kandidaat te stellen als nieuwe locatie. Passend bij het gedachtegoed van Energy Island Goeree-Overflakkee, een mooi voorbeeld van circulaire economie en uitnodigend voor een goed gesprek bij een kampvuur over de zin van het leven, past bij het gedachtegoed van natuurspeeltuin De Buutenplaets. De True Talker wordt omgedoopt in 'Buutenpraet' en zal een prominente plek krijgen in de natuurspeeltuin.

Plaatsing

Dinsdag 12 december is, in Amsterdam, de Truetalker op binnenvaartschip de Manna van eigenaar Bart Verkade geplaatst. Jasper Brommet van Stonecycling en Wim Noordzij van Buutenplaets coördineerden het geheel en woensdag 13 dec vertrok schipper Carolus Poldervaart vanuit Amsterdam naar Sluishaven om daar vrijdag 15 december in de middag aan te komen.

Samenwerkende partners

De komst van de True Talker is mogelijk gemaakt door: Stonecycling, Studioninedots, Winder Limmen, Boeter Kraanverhuur, AMK GWW, Eventbroker, en stichting Buutenplaets.

Stichting Buutenplaets

Natuurspeeltuin de Buutenplaets is een burgerinitiatief om eilandbewoners en bezoekers de kans te geven te genieten van de rust en ruimte in een natuurlijke omgeving van wind, water en aarde op Goeree Overflakkee. Natuur, milieu, educatie, duurzaamheid en vooral plezier staan voorop in de beleving van de stichting.