Goeree-Overflakkee - Stichting Zijn organiseerde voor mantelzorgers een mooie voorstelling en een lekkere lunch. Vrijdagochtend 11 november 2017 kwamen zo’n vijftig mantelzorgers naar het Diekhuus. Naar een bijeenkomst om eens even te ontspannen en te genieten onder elkaar, naast een leven vol zorg voor anderen. Carla Vermeulen, adviseur Welzijn, heette iedereen welkom en vertelde dat ook deze 20e Dag van de Mantelzorg is bedoeld om de mantelzorgers eens in het zonnetje te zetten. Lees hieronder verder.

Vermeulen: “Mantelzorg is zwaar fysiek en mentaal en kost veel tijd. Dit is een moment van ontspanning en van ons een blijk van waardering. Ik zet mijn petje voor u af.”

Hierna begint een heel bijzondere theatermonoloog. 'Met de mantel der liefde' over mantelzorgers en hun zorgen. Geschreven door Maus Lazaroms en geregisseerd door Vincent van den Elshout. Het verhaal gaat over de 80-jarige Lowie en zijn zoon Kobe. Beide rollen worden vertolkt door Kurt Defrancq, die een aangrijpende en pakkende theatrale voorstelling over het thema mantelzorg neerzet. Ingeleid en muzikaal begeleid door celliste Renke van Impe.

Ronde van Vlaanderen
De Vlaamse Lowie is een wielerfanaat. De Ronde van Vlaanderen is een jaarlijks terugkerend evenement voor de bewoners van alle dorpjes in Vlaanderen waar de tour doorheen komt. Zijn zoon Kobe neemt de zorg van zijn oude en dementerende vader op zich. De fiets en de tour nemen een symbolische plaats in, in het verhaal van Lowie en Kobe.

Lowie is niet te handhaven in een verzorgingshuis. Hij houdt zich niet aan de regels, doet zijn eigen zin. Huilt urenlang als een kind dat een wedstrijd heeft verloren. Wanneer Kobe zijn vader in huis wil nemen, loopt hij tegen de bureaucratie op, medische zaken en ARBO-regels. Zijn vader gaat in vier jaar tijd sterk achteruit, wordt achterdochtig, veeleisend en onaangepast. En wie kijkt er dan naar de patiënt achter de patiënt? “Je eigen leven staat op halt. Je bent altijd maar aan het zorgen. Maar wie zorgt er voor jou?”

En dan als de vader dreigt te overlijden. “De anticiperende rouw. De opluchting en het schuldgevoel wisselen elkaar af. Het is een mentale 8-baan. Om in wielertermen te blijven, het is vals plat.” En dan het laatste stuk van de rit “De koers gaat stijl omhoog. Ik kan niet meer, maar ik blijf bij je papa, tot de finish. Toen kwamen de tranen, kapot van het wachten.” Ook bij het publiek dat is meegevoerd in de voorstelling, valt hier en daar een traantje. De emoties zijn herkenbaar voor de aanwezigen. (Trailer van Mantel der Liefde zit u HIER)

Hierna wordt er een heerlijke lunch geserveerd in de foyer van Het Diekhuus. De mantelzorgers worden bediend en verwend. Verwarmende winterse soep en een uitgebreide broodtafel met salades. Iedereen geniet ervan en er worden ervaringen uitgewisseld. Het is gezellig en ontspannend. De mantelzorgers genieten volop en waarderen de geste van Stichting Zijn.

Tekst en foto's Maria Evers.