Regio - Op diverse locaties op ons eiland is blauwalg geconstateerd. De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij deze watergangen. Waar mogelijk treft de gemeente maatregelen om de doorstroming van water te bevorderen en zo eventuele (stank)overlast zoveel mogelijk te beperken. De verwachting is dat het op meer locaties in de gemeente wordt aangetroffen, mede door de positieve weersvoorspellingen die gedaan zijn. Blauwalg is een bacterie die voorkomt in stilstaand water. Vermijd contact met het water en laat uw hond er niet in zwemmen. Lees hieronder wat Blauwalg is en wat het doet.

Blauwalg

Wat is Blauwalg? Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water. Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Melding doen

De watergangen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn in het beheer bij verschillende partijen. Ziet u blauwalg? Meld het dan bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail info@goeree-overflakkee.nl met een locatieomschrijving en bij voorkeur met foto’s. De gemeente zorgt vervolgens dat uw melding bij de juiste partij wordt neergelegd of treft waar nodig zelf maatregelen.