23 mei 2106, Nieuwe-Tonge - Ruim een jaar geleden liepen er alleen nog drie bejaarde schapen en een handvol kippen in het vervallen dierenparkje achter de Tuunstee. Nu dartelen er jonge geitjes in de wei, springen er twee wallaby’s rond en kijken de herten nieuwsgierig naar alle bezoekers. Afgelopen zaterdag is de vernieuwde dierenweide officieel geopend. Bezoekers kregen beschuit met muisjes om de geboortegolf te vieren. "De open dag is mogelijk gemaakt door alle sponsoren, (met name Spar Klapmuts uit Nieuwe-Tonge) waarvoor hartelijk dank je wel!"

“Er zijn oudere mensen die vroeger nooit buiten kwamen en nu een paar keer per dag een kijkje nemen bij de dieren. Op die manier komen ze weer in beweging en ontmoeten ze weer andere mensen. De dierenweide is een impuls voor het dorp,” vertelt Henk Koppelaar. Hij is één van de vrijwilligers die zich inzet voor de dierenwei. “Het is echt van het hele dorp. De afgelopen weken zijn er veel schoolklassen op kraamvisite geweest om de jonge dieren te bewonderen.”

Toen de gemeente de dierenweide wilde sluiten realiseerde een aantal Nieuwe-Tongenaren zich dat als zoiets weggaat het nooit meer terugkomt. Dus besloten ze om er samen de schouders onder te zetten. Een groot gedeelte van het hekwerk is vernieuwd, er is een nieuwe stal gebouwd voor de kleine kangoeroes en er zijn allerlei nieuwe dieren gekomen. Henk somt alle dieren op: “Loopeenden, minischapen, kippen, dwerggeiten, duiven, herten, wallaby’s en sinds een week ook een uit de kluiten gewassen konijn. De verzorging van de veestapel gebeurt voornamelijk door de familie van Moort.”

Geld inzamelen

Voor alle vernieuwingen en de verzorging van de dieren is er geld nodig. Woongoed GO en de dorpsraad Nieuwe Tonge in Bloei hebben een bijdrage geleverd aan het project. Net als de lokale timmerman en de loodgieter, die kosteloos hebben geholpen bij de werkzaamheden. Bij het hek stond een giften bus waarin bezoekers een bijdrage kunnen leveren. “Regelmatig vinden we een envelopje op de mat.” Henk laat een set met ansichtkaarten zien met verschillende dieren erop, bezoekers van de open dag konden die voor € 2,- aanschaffen. En er zijn ondertussen vaste klanten voor de eitjes die iedere dag vers worden geraapt.

Toekomstplannen zijn er nog genoeg. Zo moet het laatste gedeelte van het hekwerk worden vernieuwd. Het materiaal daarvoor kost ongeveer zesduizend euro. Op de open dag bakten de vrijwilligers friet voor de bezoekers. Met ieder verkocht bakje friet komt het nieuwe hekwerk een stapje dichterbij…

Mensen die de Dierenwei willen steunen kunnen geld overmaken naar rekeningnummer NL09 RBRB0916918076. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen kan door de facebookpagina ‘Dierenwei NieuweTonge’ te volgen. Of neem gewoon een kijkje: de Dierenwei is gesitueerd tussen de Weistraat, Tuinstaat en De Pannebakker.

Door Martijn de Bonte

foto-update met extra foto's van Henk Frings.