Achthuizen – Op dinsdagmiddag 29 oktober 2013 rond 15:45 uur ontstond in een windturbine op Windpark Piet de Wit van Coöperatie Deltawind aan de Mariadijk te Ooltgensplaat brand terwijl vier monteurs op grote hoogte bezig waren met hun werkzaamheden. Twee monteurs stonden boven op de molen bij de wieken en vanaf het water werd gezien dat één monteur de molen in sprong, het vuur in. Hij wordt nog vermist. De andere monteur is naar beneden gesprongen en daar gevonden door de hulpdiensten. 

Er waren 4 monteurs aanwezig bij de molen, de twee anderen konden zichzelf in veiligheid brengen en raakten niet gewond. De tandwielkast op 67 meter hoogte is geheel uitgebrand.  De complete molen inclusief wieken is 103 meter hoog. De wieken stonden even in brand, maar dat is gedoofd. De brand is uit zichzelf gedoofd toen al het brandbare materiaal op was. Er waren veel hulpdiensten aanwezig, politie, brandweer en ook een ambulance stond standby. De PVV gaat in de Tweede Kamer vragen stellen over de veiligheid van de windmolens op ons eiland. Er moest namelijk vanuit Rotterdam materieel komen om te kunnen blussen. 

[Waarschuwing politie]

Er circuleren foto's via Whats App waarop de monteur nog levend te zien is op de windmolen Ooltgensplaat. Wis deze foto's voor ze op internet staan en een onuitwisbare indruk maken bij de familie van de man. Wees wijs en wis ze op je toestel.

[Update RijnmondVeilig.nl 19:50 uur] 

Windturbine brand nog steeds. Inmiddels is het hoogtereddingsteam van de gezamenlijke brandweer ter plaatse. Met een kraan gaat het hoogtereddingsteam vanaf de buitenkant een inspectie uitvoeren.

[Update 23:30 uur] 

Een tweede dodelijk slachtoffer is inmiddels gevonden. Reddingswerkers vonden het lichaam van de vermiste monteur bovenin de turbine.

[Persbericht Coöperatie Deltawind 30 oktober 2013 11:56]

Twee monteurs omgekomen bij tragisch ongeval

Op dinsdag 29 oktober jl. zijn twee servicemonteurs van Bettink Service Team omgekomen bij een tragisch ongeval op Windpark Piet de Wit bij Ooltgensplaat. Tijdens werkzaamheden aan de windturbine ontstond door onbekende oorzaak brand in de machinekamer. De monteurs waren op dat moment in de gondel aan het werk en konden deze niet meer verlaten.

Op de dag van het ongeval waren vier monteurs van Bettink Service Team aanwezig op het windpark. Zij waren daar om gepland onderhoud aan de twaalf windturbines te verrichten. De windturbines waaraan onderhoud werd verricht (met een ashoogte van 67 meter), waren stilgezet. De teams waren in twee verschillende windturbines aan het werk, toen er in één van de windturbines brand uitbrak. Het is voor Bettink Service Team onbekend welke werkzaamheden de twee monteurs op dat moment verrichtten en wat de oorzaak van de brand was. Mogelijk ontstond er kortsluiting. Op dit moment doen politie en arbeidsinspectie onderzoek en is het windpark afgesloten.

Door de brand in de windturbine kwamen een 19- en een 21-jarige monteur om. De verslagenheid onder de 34 werknemers van Bettink is groot. Het verlies van hun twee collega’s is onbeschrijfelijk en hartverscheurend. Het innige medeleven van Deltawind en Promill, eigenaren van het windpark, gaat uit naar de nabestaanden van de twee medewerkers.

Bettink Service Team, gevestigd in Barneveld, houdt zich sinds 1996 bezig met het onderhoud van windturbines en voert de onderhoudswerkzaamheden aan de turbines van Piet de Wit uit sinds 2008.