Goeree-Overflakkee - Sinds zaterdagavond 12 oktober 2013 stormde het flink op Goeree-Overflakkee. Op diverse plaatsen is er veel wateroverlast. Het KNMI heeft vanwege de zeer grote hoeveelheid neerslag die verwacht werd, code oranje afgegeven. Deze werd op zondagmiddag weer ingetrokken.

Er stonden veel dorpen deels blank. In Stellendam is een deel van de dijk ingestort. In Middelharnis staat de aula van de technische school blank en is o.a. de Doetinchemsestraat, Emmalaan en een deel van de Frans Halslaan afgesloten. In Dirksland liep het water in de Kapoenstraat de huizen binnen. De bliksem sloeg 's morgens in, in de dorpskerk te Sommelsdijk en volgens getuigen:"zag heel de kerk oranje." De huizen rondom hadden last van niet-werkende apparatuur. Sinds de inslag staat ook de torenklok stil. De parkeerplaats voor de nieuwe kerk in Ouddorp stond blank, omdat het gemeentelijk riool het water niet tijdig kon afvoeren. De kerk had geen last gehad van water, de kerkgangers die buiten op straat natte voeten kregen, konden hun voeten en schoenen drogen aan de verwarmde en droge kerkvloer. In de Diependorst stond het water extreem hoog, deze straat werd gelijk afgesloten.

Gemeente gaat extra hekken zetten op de locaties waar de linten gespannen zij. Opgelet linten; Politie ondervindt overlast doordat gespannen linten door burgers weggehaald worden. Het is echter gevaarlijk: linten niet verwijderen aub! In Dirksland was er een uitruk voor een gaslek, maar dit werd gelukkig niet gevonden. Erg veel straten staan blank en op sommige plaatsen staat het water in de woningen. Veel hulpdiensten zijn gealarmeerd en zijn in staat van paraatheid. Waterschap Hollandse Delta heeft een extra noodpomp geïnstalleerd. Ook bij het gemaal in Oude-Tonge zijn extra maatregelen getroffen en op het gemeenteterrein staat ook een dompelpomp. De regen wordt tot in de avond ong. 20:00 uur verwacht. De verkeersinfomatiedienst waarschuwt het verkeer voor veel water op de weg: "Ga niet onnodig de weg op", luid het advies.

In Sommelsdijk stond de regenmeter op 87 mm en in Ouddorp op 97 mm! Buiten alle waarschuwingen zijn er altijd mensen die van het vele water kunnen genieten; er werden (veelal jonge) mensen in bootjes en zelf op een surfplank gezien.

Rouwcentrum Media Vita in Middelharnis had ongeveer minimaal 15 cm water in het hele pand staan (zie foto's). 

Ook de boeren op Flakkee worden gedupeerd. Zoveel water verwerken op je land is niet niks (zie foto's). Er waren boeren waarvan het land slechts geploegd was, maar bij sommigen was er al ingezaaid en stonden er gewassen. Redden wat er te redden valt, dat viel niet mee.

Let op!

Door regenval kunnen op sommige plaatsen de rioleringen overlopen. Gaat u water wegscheppen? Was daarna dan goed uw handen!

Geen 112 bellen als er geen nood is!

Mensen die last hebben van wateroverlast moeten vooral niet alarmnummer 112 bellen. Dat is alleen bedoeld voor noodgevallen, benadrukt de veiligheidsregio. Voor wateroverlast is een speciaal telefoonnummer opengesteld, alle inwoners die last hebben van het water kunnen de gemeente bellen met het nummer 140187.

Actie KNRM Stellendam 15:55 uur

Reddingboot Engelina (tijdelijke vervanger van Neeltje Struijs) is net terug van een actie bij Den Bommel (zeiljacht naar binnen gesleept met zeezieke Fransen aan boord) toen weer de pieper ging. Ze zijn nu onderweg naar jachthaven De Put (Nieuwendijk, Hoeksche Waard) waar een zeiljacht de haven niet in kan komen door de wind. Onderweg 1,5 - 2 meter hoge golven op het Haringvliet.

Bekijk een uitzending van RTV Rijnmond.nl of het NOS journaal, of die van ma. 14 oktober 2013.

Updates:

11:30 uur: Naar verwachting stijgt het water nog een paar cm.

11:45 uur: De hulpdiensten bekijken de situatie van bijzondere objecten: ziekenhuis en verzorgingshuizen. Voorlopig weinig problemen.

12:20 uur: Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heeft zojuist live op de Radio Rijnmond een statement gegeven.

12:35 uur: Verwachting voor vanmiddag: het water stijgt nog 4 cm. Bereid je voor, zet eventueel spullen veilig.

14:00 uur: Politie heli bekijkt situatie Eendrachtsdijk te Stellendam vanuit lucht.

14:23 uur: Aantal wegen zijn afgesloten omdat deze door de wateroverlast niet meer goed begaanbaar zijn. Hieronder een overzicht per dorp:
Melissant: Binnenweg, Beatrixweg, Fabiusstraat, Marijkelaan, Irenelaan, Kraaienissedijk.
Ouddorp: de wijk rondom Diepenhorst, Stationsweg en Broekweg.
Stellendan: Schoolstraat, Voorstraat.
Goedereede: Achterstraat
Middelharnis: deel van de Doetinchemsestraat, Frans Halsstraat, Steenstraat. 
De N215 is bereikbaar. 

15:20 uur: Het blijft waarschijnlijk regen tot ong. 18:00 uur, daarna neemt het af.

15:22 uur: Bereikt het water uw woning/bedrijf, dan alle snoeren, stekkerdozen etc.? Stroom uit via hoofdschakelaar meterkast!

15:36 uur: De politiehelikopter is vanuit de lucht op Goeree-Overflakkee diverse dijken aan het inspecteren, op aandachtslocaties waar hun collega's staan.

15:55 uur: Er wordt een evacuatie in gang gezet van de dieren die lopen bij de Koudenhoek, natuurgebied Goedereede.

20:00 uur: Grootste problemen wateroverlast zijn op dit moment in Stellendam. Er worden extra pompen aangevoerd voor het wegpompen van water.

20:30 uur: Het gaat in Stellendam niet goed. Water sinds vanmiddag niet gezakt, terwijl twee dompelpompen en trekker continue pompen. Er komen nu drie dompelpompen van de brandweer uit Zeeland, Rotterdam en Middelharnis bij.

20:55 uur: Door de wateroverlast kunnen lokaal wegen zijn afgesloten. Doorgaande wegen zijn allemaal beschikbaar. De N215 is gewoon beschikbaar. De verwachting is dat dit zo blijft.

21:15 uur: Kenbri stelt belangeloos 2 dompelpompen beschikbaar aan brandweer Stellendam om bewoners weer droge voeten te geven (zie foto).

21:45 uur: Voor calamiteiten over wateroverlast kunt u vanaf 22.00 uur alleen nog rechtstreeks bellen naar het calamiteitennummer 0187 – 47 53 35.

22:30 uur: Het waterschap Hollandse Delta heeft wegens de overvloedige regenval op Goeree-Overflakkee twee polders ingericht als waterbergingsgebied. Het overtollige water wordt via noodpompen geloosd naar de waterberging in de polders Volgerland en Koudenhoek op de kop van het eiland.

Ma. 14 okt., 08:00 uur: Het gaat zeker nog een week duren voor de waterstand op het eiland weer tot een normaal peil is gekomen. Het Waterschap laat de gemalen dag en nacht draaien.

11:25 uur: Op maandagmorgen zijn er zo'n 10 meldingen van wateroverlast en stormschade. Aan het einde van de middag krijgen we opnieuw (veel) regen.

12:45 uur: Het rioolstelsel zit helemaal vol. De overstort nabij Agrimarkt Middelharnis kan zijn water nog niet kwijt.

16:00 uur: Vanavond en deels vannacht regen. Soms kan het stevig doorregenen. Er wordt volgens de laatste berekeningen 10-15 mm verwacht.