Op woensdagavond 4 september 2013 kwamen er behoorlijk wat mensen samen op het Rubensplein om te protesteren. Vooral veel jongelui kwamen actievoeren tegen het plan van gemeente Goeree-Overflakkee dat de skatevoorziening van het Rubensplein moet worden verwijderd. Weliswaar een late actie, omdat de gemeente de plannen donderdag 5 september 2013 al wil uitvoeren, maar de jeugd denkt dat de actie daarom niet minder geslaagd hoeft te zijn.

Ze willen een signaal afgeven. Ze zijn blij met de skatevoorziening midden in het dorp, daar vinden ze het juist leuk. Het Rubensplein is volgens hen een geweldige ruimte om te skaten en dat willen ze graag zo houden! Gezelligheid en stil zijn gaat volgens hen niet samen. Ze maken naar eigen zeggen: "Helemaal niet zo achterlijk veel herrie, het valt best mee."Meer reacties worden gegeven: "Zijn die mensen niet jong geweest?","Geluidsoverlast, die kennen we wel ondertussen op flakkee! Het Rubensplein was er al toen ik nog actief skateboarden en dat is al ehm juist bijna 10 jaar terug. En nu is er geluidsoverlast?", "Staan er al jaren en nu omdat er een man of twee klagen moeten ze weg. Ik zie daar regelmatig ouders die daar met hun kleintjes aan het spelen zijn. Het Ruub moet blijven zoals het is!!!!!!!!!". 

Wethouder de Jong van de gemeente was ook aanwezig en probeerde de gemoederen te bedaren. Maar de omstanders waren vooral boos om het feit dat de gemeente dit allemaal zo laat heeft laten weten. Omwonenden kregen een week terug pas de eerste informerende brief.

Gemeente Goeree-Overflakkee heeft het volgende op haar site staan:

Verplaatsing skatevoorzieningen Rubensplein in Middelharnis (04-09-2013)

Op en rond het Rubensplein in Middelharnis staan diverse sport- en speelvoorzieningen. Met betrekking tot geluidsoverlast van de skatevoorzieningen is een bezwarenprocedure doorlopen. De beoordeling van de geluidsuitstraling van skatevoorzieningen gebeurde op basis van het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer (Barim). Geluidsonderzoek door een onafhankelijke partij toonde aan dat de normen voor geluidsbelasting ver werden overschreden.

Collegebesluit op 11 juni 

Op basis van de uitkomsten van deze procedure nam het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee in hun vergadering van 11 juni 2013 een besluit  (2.11) om de skatevoorziening van het Rubensplein te verwijderen. Het intensieve gebruik van de skatevoorzieningen door de jeugd geeft aan dat de voorzieningen in een behoefte voorzien. Daarom hecht de gemeente veel belang aan de herplaatsing van de skatevoorzieningen op een nieuwe locatie. 

Samen met de jeugd op zoek naar een alternatieve locatie

Samen met het Jongerenwerk organiseert de gemeente binnen enkele weken een bijeenkomst voor de jeugd om de mogelijkheden en wensen te bespreken voor een nieuwe locatie. Bij de zoektocht naar een geschikte locatie moet rekening gehouden worden met  een goede bereikbaarheid, de afstand tot bewoning, de mate van sociale controle en een geschikte ondergrond. Als u ideeën of suggesties heeft voor een locatie dan kunt u dit melden via e-mailadres: t.strijbosch@fierjongerenwerk.nl

Verplaatsing skatevoorzieningen  

Een specialistisch bedrijf verwijdert op 5 en 6 september de skatevoorzieningen. De skatevoorzieningen worden opgeslagen totdat een alternatieve locatie bekend is. De bepaling van de nieuwe locatie moet zorgvuldig gebeuren waarbij de gemeente zich aan de wettelijke regels moet houden. Het Rubensplein behoudt haar functie als sport- en speelplein. Er zal geen skate- en stepverbod komen.

Te downloaden:

De jongeren verzamelen zich ook online, op facebook.