Goeree-Overflakkee - Maar liefst 100.000 kilo wortels van boer Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat in Zuid-Holland voldoet niet aan de strenge cosmetische eisen die in Nederland voor groente en fruit gelden. Voor 30.000 kilo is inmiddels een bestemming gevonden. Voor de resterende 70.000 organiseert hij samen met No Waste Army en The Happy Activist nu een crowdfundingactie. Lees meer >>

Vervolg

Voor de resterende 70.000 organiseert Mosselman samen met No Waste Army en The Happy Activist nu een crowdfundingactie: “Elke vijf euro is vijf kilo wortels die naar de Voedselbank gaat.”

“Te lang, te dik, te groot of een beetje lelijk”. Het zijn zomaar wat opmerkingen over de wortels van boer Cornelis. Dat zoveel wortels dit jaar niet aan het schoonheidsideaal voldoen heeft volgens hem te maken met zijn biologische werkwijze en 'extreme weersomstandigheden'. Het eigenwijze uiterlijk doet echter niks af aan de smaak, want die is volgens Cornelis minstens zo goed. Toch zijn de gevolgen groot. Zo groot dat hij voor 100.000 kilo wortels tot voor kort geen bestemming had. Daar komt nu verandering in.

Viral

Thibaud van der Steen van No Waste Army bood direct zijn hulp aan en neemt 10.000 kilo wortels af: “Deze worden bij een sociale werkplaats verwerkt tot houdbare producten. Leden van ons verspillingsleger ontvangen deze binnenkort in onze nieuwste boodschappenbox tegen voedselverspilling.”

Ook plaatste van der Steen een bericht op LinkedIn waarin hij het verhaal van Cornelis deelt. De oproep om in actie te komen bereikte miljoenen mensen en leverde honderden reacties op. Van der Steen: “Diverse bedrijven hebben zich gemeld, zoals cateraar Maison van den Boer die er wortelcake, -soep en -sap van heeft gemaakt.”

Crowdfunding

Alle aandacht rondom de imperfecte wortelen van Cornelis heeft ervoor gezorgd dat hij inmiddels al 30.000 kilo kwijt is, maar dat is nog niet genoeg. Hij houdt nog steeds 70.000 kilo over. Deze doneert hij aan de Voedselbank. Hiervoor is hij samen met The Happy Activist en No Waste Army een crowdfundingcampagne gestart: voor vijf euro doneer je vijf kilo wortels. Met de donaties kan de boer de kosten van de teelt en levering dekken, want de wortels worden over het hele land verspreid door de vrijwilligers van De Groente & Fruitbrigade.

Wil jij helpen?

Iedereen kan helpen. Ook bedrijven worden opgeroepen om in actie te komen. Wil jij wortels doneren? Ga dan naar www.nowastearmy.nl/crowdfunding. De opbrengst komt volledig ten goede aan de onkosten van boer Cornelis.