Sommelsdijk - Ook op deze vrijdag een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "En dan komt er een dwangwet die alles nóg erger ontwricht, voor zover dat al mogelijk was. Gelukkig zijn er nog politici die willen herstellen wat stuk is. Ik wens hen alle succes, want het roer moet echt om...". Lees meer >>

Mona's gelijk

Werden we afgelopen week toch even opgeschrikt door Gazaans aandoende beelden uit Den Haag! Uitgebrande voertuigen, gesloopt straatmeubilair, ernstig gewonde politiemensen en veel gearresteerde Eritreeërs. Kennelijk mogen regeringsgezinde aanhangers van de dictator aldaar zonder enig probleem in ons land verblijven. Hoe dat kan is voer voor analisten. Ze gaan zelfs meerdere keren per jaar op vakantie naar hun thuisland en krijgen het -letterlijk- aan de stok met volksgenoten die het niet zo op hebben met de dictator. Het werd één grote matpartij, daar in Den Haag. Een tijdlang heeft een Eritrees gezin naast mij gewoond. Nadat zij plotsklaps naar Engeland waren vertrokken heeft de verhuurder weken nodig gehad om het huis weer enigszins op orde te krijgen. Het was uitgewoond.

Deze week maakte de Veiligheidsregio Utrecht bekend dat de situatie met ons land binnenkomende Oekraïners compleet uit de hand dreigt te lopen. Het aanmeldcentrum zit overvol. Hoe dat komt? In eerste instantie kwamen vrouwen en kinderen naar Nederland, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in bepaalde delen van Oekraïne. Dat is ergens nog te begrijpen, maar doordat zij een gratis woning, zorg, onderwijs en mogelijkheid tot werk en inkomen kregen volgden al spoedig bussen, Audi’s en Mercedessen vol mannen. Zij ontvluchten daarmee ook de dienstplicht in hun thuisland, waar zij zouden moeten zijn om te vechten tegen indringer Rusland.

Het absurde is nu dat Oekraieners een inkomen via werk hebben, maar alles gratis krijgen door bepaalde EU regelingen die dit mogelijk maken. De gemeente Goeree-Overflakkee ontvangt zelfs aantrekkelijke bonussen voor iedere Oekraïner die zij in de nieuwe flexwoningen huisvest. Het lijkt warempel wel op een verdienmodel. Vanuit heel Europa komen Oekraieners naar ons land gesneld wegens alle geboden lucratieve mogelijkheden, zo melden de media. Oud-staatssecretaris en huidig Tweede Kamerlid Mona Keijzer schreef dan ook dat het op deze manier een onhoudbare situatie wordt. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de Tijdelijke Wet Opvang Ontheemden Oekraïne en wat Keijzer betreft wordt die wet zo spoedig mogelijk aangepast. Zij is niet de enige met die wens.

Me dunkt dat het hoog tijd is dat ons land niet langer de Gekke Henkie van Europa is. Ons open grenzen beleid, dat bewust in stand wordt gehouden door demissionair VVD-staatssecretaris Van der Burg, zorgt voor een onhoudbare en sociaal rampzalige situatie. Nederlanders zijn -terecht!- altijd ruimhartig geweest jegens hen die het minder hebben of worden vervolgd, maar daarvan is in de huidige asiel- en migratieramp geen sprake meer. De weinige échte vluchtelingen dreigen namelijk niet meer aan de beurt te komen. De migranten die nu binnenkomen zijn louter economisch. Zij komen af op de gratis voorzieningen die daarvoor totaal niet bedoeld waren. Er moeten jaarlijks vele honderden miljoenen bij voor de ‘opvang' en verwerking van deze toevloed en de Nederlanders moeten dit opbrengen.

Intussen kunnen Nederlandse burgers hun zorgpremie en eigen risico nauwelijks meer opbrengen, bestaan er lange wachttijden in de zorg en huisvesting en kijken jongeren met verbazing en boosheid naar de gratis flexwoningen voor de economische migranten, die hier hun woonplek innemen. Zij zouden ook best graag zo’n eigen plekje hebben. Zij organiseren geen matpartijen tegen volksgenoten, zij werken hard en betalen hun premies. Zij slaan geen politiemensen het ziekenhuis in. Eigenlijk zijn wij Nederlanders veel te netjes en beleefd. De rek is er sociaal gezien al lang uit, maar we zeggen maar niets, uit angst om voor racist of erger uitgemaakt te worden. We hebben onlangs luid en duidelijk gestemd voor verandering in het rampzalige Haagse beleid, maar zelfs dat wordt uiterst moeizaam gerealiseerd.

En dan komt er een dwangwet die alles nóg erger ontwricht, voor zover dat al mogelijk was. Gelukkig zijn er nog politici die willen herstellen wat stuk is. Ik wens hen alle succes, want het roer moet echt om. Niet alleen in Den Haag, maar ook op ons mooie eiland Goeree-Overflakkee. Juist om de broodnodige sociale cohesie en essentiële tolerantie te kunnen behouden.

Lucas Hartong.