Regio - "Het Oranje Fonds wil niet alleen laten ervaren wat maatje zijn kan betekenen voor de ander, maar zeker ook voor jezelf. Vooral jongeren hebben interesse om maatje te worden en melden zich aan..." Ruim 14.000 mensen in Zuid-Holland zijn op zoek naar een maatje om sociale activiteiten te ondernemen of als extra steuntje in de rug. Door heel Nederland zijn dat er maar liefst 72.000.

Campagne

Door heel Nederland zijn dat er maar liefst 72.000. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Oranje Fonds onder organisaties die aangesloten zijn bij het platform Maatjesgezocht.nl. Om nieuwe maatjes te werven is het Oranje Fonds, initiatiefnemer, deze maand een campagne gestart.

Het Oranje Fonds wil niet alleen laten ervaren wat maatje zijn kan betekenen voor de ander, maar zeker ook voor jezelf. Vooral jongeren hebben interesse om maatje te worden en melden zich aan. Zo werd Martijn (26) taalmaatje van de Syrische Wasem (26) .“Het kost niet veel tijd en levert zoveel voldoening op. Je weet dat je er voor de ander toe doet. Je kan iemand gelukkig maken. En er zijn zoveel mensen die een buddy zoeken. Er zit altijd iemand tussen met wie je een klik kan hebben en die een vriend van je kan worden. Ja, ik geniet er echt van. Maatje zijn maakt je dag mooier,” legt Martijn uit.
Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Vrijwilligers waar veel behoefte aan is. Door heel Nederland worden er ruim 72.000 maatjes gezocht. Als maatje ben je beschikbaar om met iemand iets leuks te doen of er gewoon voor elkaar te zijn.

Iedereen doet ertoe

Het Oranje Fonds benadrukt dat niemand er alleen voor mag staan. Iedereen doet ertoe, maar helaas ervaart niet iedereen dat. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het Oranje Fonds zoveel mogelijk initiatiefnemers en organisaties die mensen betrekken bij de samenleving.

“Maatjes zijn echt van betekenis voor een ander. Als maatje ervaar je daarnaast ook dat er een nieuwe wereld voor je opengaat en je nieuwe mensen ontmoet. Maatje zijn is daarom niet alleen fijn voor de ander maar ook zeker voor jezelf.

Op platform maatjesgezocht.nl kun je je op een laagdrempelige manier aanmelden en word je in contact gebracht met lokale vrijwilligersorganisaties die maatjes zoeken. En daarin ben je niet alleen, tot nu toe hebben al duizenden mensen dit gedaan. Van hen weten we dat vrijwilliger zijn bijdraagt aan zingeving, persoonlijke groei en meer sociale contacten. In sommige gevallen is het een stap op weg om zelf weer mee te doen in de samenleving. Als vrijwilliger doe je dus niet alleen iets voor een ander.Het doet ook echt iets met je”, aldus Sandra Jetten directeur Oranje Fonds.