8 december 2023, Regio - In overleg met de Nederlandse Vissersbond publiceert de redactie van Koole Media Service op vrijdagmorgen al jaren de columns van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) onder rubriek 'Column' op iGO.nl. Johan: "Achter de schermen van de namaakkippen en nepbacon schuilt een verhaal dat misschien niet zo rooskleurig is als het lijkt. Het wordt tijd om ons af te vragen wat er werkelijk in deze vegetarische producten zit, wat er niet in zit en waarom we ze eigenlijk eten." Lees meer >>

Vega, niet zo rooskleurig als het lijkt

De waarheid achter vegetarische vervangers van vlees of vis? In de wereld van vandaag wordt vegetarisch steeds populairder, en het wordt vaak gezien als een gezonde eetwijze. Maar laten we eens wat dieper graven. Achter de schermen van de namaakkippen en nepbacon schuilt een verhaal dat misschien niet zo rooskleurig is als het lijkt. Het wordt tijd om ons af te vragen wat er werkelijk in deze vegetarische producten zit, wat er niet in zit en waarom we ze eigenlijk eten.

Imitatie

De voedingsindustrie heeft de afgelopen jaren enorme stappen gezet in het creëren van vlees- en visvervangers die er smakelijk uitzien en goed ruiken. Maar laten we eerlijk zijn, imitatie is nooit precies hetzelfde als het origineel. Deze vegetarische alternatieven zijn vaak sterk bewerkt om hun vorm en textuur te krijgen en dat gaat vaak gepaard met het toevoegen van extra ingrediënten die we niet in ons lichaam willen hebben. Kijken we naar de ingrediëntenlijst van veel vegetarische vis- en vleesvervangers, dan zien we vaak lange lijsten met ingrediënten die moeilijk uit te spreken zijn. Conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen zijn vaak terugkerende elementen. Hoewel deze stoffen als veilig zijn goedgekeurd door voedselautoriteiten, is het consumeren van sterk bewerkte voedingsmiddelen nooit de meest gezonde keuze.

Voedingswaarde

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de voedingswaarde van deze vegetarische alternatieven. Hoewel ze mogelijk vrij zijn van dierlijke producten, betekent dit niet automatisch dat ze gezonder zijn. Vegetarische vervangers kunnen vaak rijk zijn aan verzadigde vetten, natrium en suikers om de smaak te verbeteren. Te veel van deze stoffen in ons dieet kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, hoge bloeddruk en diabetes.

Ultrabewerkt

Het is essentieel om ons af te vragen waarom we ervoor kiezen om deze vegetarische producten te eten. Als het doel is om een gezonder voedingspatroon te volgen en dierenleed te verminderen, kunnen we misschien betere opties overwegen. Verse, onbewerkte groenten, fruit, volle granen, noten en zaden kunnen ons voorzien van essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben. Dat gezegd hebbende, kan het af en toe genieten van een vegetarische vervanger geen kwaad, net zoals het af en toe genieten van een traditioneel vlees en/of visgerecht. Het draait allemaal om balans en bewuste keuzes maken. De beweging voor plantaardig voedsel heeft ertoe geleid dat mensen ultrabewerkt voedsel zijn gaan eten.

Gezond eten

Laten we niet vergeten dat vegetarisch meer is dan alleen de vervangers. Het omvat een breed scala aan voedingskeuzes en een gekozen levensstijl. Als we ervoor kiezen om vegetarisch te eten, laten we dan zorgen voor een evenwichtig dieet en de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft op een verantwoorde manier verkrijgen. Kortom, vegetarische vlees- en visvervangers kunnen een welkome aanvulling zijn op het dieet van mensen die vegetarisch willen eten of minder dierlijke producten willen consumeren. Maar laten we niet vergeten dat gezond eten draait om het maken van bewuste keuzes en het kiezen van voedingsmiddelen die ons lichaam voeden zonder het te belasten met overtollige toevoegingen. Dus, laten we kritisch blijven kijken naar wat we in ons winkelmandje stoppen en streven naar een gebalanceerd dieet dat ons lichaam en onze planeet ten goede komt. Voor de meeste mensen hoort vlees en vis bij het dagelijks eten (mits het betaalbaar blijft), maar of dat altijd zo zal blijven kan best een vraagteken zijn. Vegetarisch versus vlees en vis is steeds vaker onderwerp van gesprek. Kijk maar om je heen bij de verkooppunten en luister naar de volgende generaties.

Johan K. Nooitgedagt