10 november 2023, Middelharnis - Gemeente Goeree-Overflakkee reikt deze maand 670 mantelzorgcomplimenten uit. Het compliment is bedoeld om de mantelzorgers te bedanken voor hun aandacht, betrokkenheid en inzet in het afgelopen jaar. De gemeente wil zo ook haar waardering uitspreken richting deze mensen die het verschil maken voor de inwoner die zorg nodig heeft. "De wethouder ging kortgeleden bij het echtpaar Van den Boogaard op bezoek. Hans van den Boogaard is mantelzorger voor zijn vrouw Elly, die afhankelijk is van een rolstoel." Lees meer >>

Vervolg

Het mantelzorgcompliment – 200 euro – wordt voor het eerst rechtstreeks op de bankrekening gestort. Zo hoeven mensen niet eerst naar het gemeentehuis om hun cadeau op te halen. Nu krijgt de persoon die mantelzorg krijgt én het mantelzorgcompliment aanvroeg een brief thuis dat de aanvraag is toegekend. Daarin zit een bedankbrief voor de mantelzorger. De inwoner die zijn of haar mantelzorger wil bedanken overhandigt dan zelf de brief aan de mantelzorger. Daarin staat ook dat het geld rechtstreeks op de bankrekening wordt overgemaakt.

Dag van de Mantelzorger

Vandaag, vrijdag 10 november, is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag staan we landelijk stil bij alle Nederlanders die zorgen voor iemand die zij lief hebben. Op Goeree-Overflakkee ontvangen mantelzorgers als waardering daarom deze maand het mantelzorgcompliment.

“We vinden het als gemeente belangrijk om onze waardering uit te spreken richting onze mantelzorgers”, benadrukt wethouder Berend Jan Bruggeman. “We kunnen als samenleving niet zonder hen.”

De wethouder ging kortgeleden bij het echtpaar Van den Boogaard op bezoek. Hans van den Boogaard is mantelzorger voor zijn vrouw Elly, die afhankelijk is van een rolstoel. Ook hielp hij tot voor kort zijn dementerende buurvrouw, met onder andere de boodschappen. Zij is inmiddels verhuisd naar een zorginstelling. “Ik wil altijd helpen. Maar mensen moeten het wel zelf aangeven”, zo vertelt Van den Boogaard. “Het was geen bewuste keuze om mantelzorger te worden. Het gebeurt en je moet er maar mee om leren gaan.”

Het was voor de 75-jarige inwoner van Middelharnis zeker wel een leerproces. “Ik wilde in het begin alles overnemen. Maar dat kon ik niet volhouden. En mijn vrouw hielp ik daar ook niet mee. Zij kan veel ook prima zonder mijn hulp.” Het echtpaar kijkt vooral naar wat wel kan en wil niet de nadruk leggen op wat niet meer gaat. “Zo organiseren we bij mooi weer scootmobieltochten. Dat is geweldig, dan gaan we met zo’n 15 scootmobielen vanaf De Staver een visje halen in Bru of naar de theetuin in Stellendam. Genieten!”, vertelt hij enthousiast.

Voor wethouder Bruggeman was het mooi om een inkijkje te krijgen in het dagelijkse leven van het echtpaar. “Samen hebben ze een goede balans gevonden en zorgen zo ook voor elkaar. Er is ruimte voor eigen hobby’s en er is nog ruimte om andere mensen te helpen.”

Toekenning

Inwoners van Goeree-Overflakkee konden de afgelopen periode voor hun mantelzorger het compliment aanvragen. Inmiddels hebben de mantelzorgers een brief gekregen dat hen een mantelzorgcompliment is toegekend. De besteding van het geld is vrij, maar de gemeente hoopt dat het geld lokaal wordt besteed.