26 september 2023, Sommelsdijk - ‘Goede buren doen ertoe’, valt te lezen op de site van Burendag. In de Dubbele Ring in Sommelsdijk weten we dat als geen ander. Technisch probleem in huis? Dan staat er altijd wel iemand klaar om te helpen. Bakkie koffie tijdens een thuiswerkdag? Behoefte aan een goed gesprek en een verfrissend biertje tijdens een zinderende zomeravond? Er is altijd wel iemand in de straat die precies hetzelfde plan heeft. Gezelligheid is troef. Lees meer en bekijk de foto's >>

Maar, zoals Gerard Cox al bezong: ‘t is weer voorbij die mooie zomer. En dat betekent toch steeds iets vaker dichte gordijnen, truien en onder een deken op de bank. Maar niet zonder de zomer fantastisch af te sluiten tijdens Burendag 2023.

Wat wisten onze straatbewoners eigenlijk van onze oude dorpskern? Genoeg mag je hopen, met het Streekmuseum om de hoek. Maar toen Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het museum, de bewoners mee op sleeptouw nam door het hart van Sommelsdijk en het éne na het andere feitje oplepelde... Tsja, toen bleek dat er nog genoeg te leren viel. Over de kerk en nietsontziende branden, de haven en hoe de rechtspraak verschilde van die in Middelharnis. Alleen maar omdat we bij Zeeland hoorden.

Wie ooit door deze prachtige straat in Sommelsdijk is gewandeld, zou door een vlag achter één van de ramen overigens nóg denken dat we bij Zeeland horen. Maar geen zorgen, dat is een enkele bewoner die uit Zierikzee naar ons eiland is geëmigreerd.

Rammelende magen natuurlijk, na deze dorpswandeling. De buren - ook enkelen van de Kerkstraat en de Sint Joris Doelstraat - zorgden voor lekkers. Véél lekkers. Salades, quiche, zoetigheid, vlees op de barbecue. Water, cola, sap. En laten we ons niet braver voordoen dan dat we zijn: cocktails, wijn en bier.

En omdat we onze straat nóg fleuriger wilden maken dan-ie al is, stonden er bakken met bloemen klaar om uit te delen aan de straatbewoners. Dankzij een mooie gift van het Oranje Fonds! Kwekerij De Halve Maan zorgde voor viooltjes, heide, potgrond en meer moois. Met zo’n fleurige uitstraling is de Dubbele Ring klaar voor de winter - waar we heus van gaan genieten. Maar we kijken ook alweer reikhalzend uit naar de volgende zomer en burendag. Want goede buren, die doen er inderdaad toe.