Stellendam - Rijkswaterstaat nodigt geïnterresseerden van harte uit om een kijkje te nemen bij 'Haringvlietsluizen door de jaren heen'. De Haringvlietdam, met daarin de Haringvlietsluizen, is het 6e bouwwerk van de fameuze Deltawerken. Het bouwwerk sluit het Haringvliet af en houdt enerzijds hoogwater van de Noordzee tegen en voert anderzijds rivierwater af. De bouw van deze indrukwekkende dam duurde maar liefst 14 jaar. "Op 9 september 2023, tijdens Open Monumentendag, stellen we de Haringvlietsluizen open voor publiek. Bezoek de Haringvlietsluizen en ontdek hoe de sluis ons land door de jaren heen droog heeft gehouden." Lees meer >>

Geautomatiseerd werk voor sluismeester

De sluismeesters controleren dagelijks het functioneren van de Haringvlietsluizen. Ze kijken onder andere naar het momentum van spuien van rivierwater en keren van zeewater, maar ook de hoeveelheden. Het werk van de sluismeesters is door de jaren heen geautomatiseerd.

Vroeger bedienden zij de sluizen met draaiknoppen, vandaag de dag met een druk op het computerscherm. Maar ook de energievoorziening is veranderd. Waar na de bouw de benodigde energie werd opgewekt door dieselaggregaten bediend door machinisten, wordt de stroom nu geleverd via kabels onder de grond. Hier zijn sluismeesters tegenwoordig dus niet meer voor nodig.

Bezoek tijdens Open Monumentendag 2023

Tijdens Open Monumentendag krijg je een unieke kans om met een rondleiding mee te lopen en de Haringvlietsluizen vanbinnen te bekijken. De rondleiding begint bij het kantoor in de 'Schakelwacht' met oude installatieonderdelen. Loop door een ligger van de Haringvlietsluizen en bezoek de atoombunker uit de koude oorlog. Voor de kinderen is er een leuke puzzeltocht door het monument.

Bezoek andere monumenten

Vanaf de Haringvlietdam rijd je binnen 10 minuten naar het centrum van Hellevoetsluis. In het Zuid-Hollandse stadje kun je de kazerne bezoeken. Als je 10 minuten de andere kant op rijdt, kom je in het gezellige dorpje Stellendam terecht. Hier bezoek je onder andere de Hervormde kerk en molen Korenlust.

Praktische informatie

  • aanmelden: niet nodig
  • navigatieadres: Haringvlietplein 2, 3251 LD Stellendam
  • parkeergelegenheid: ja
  • openingstijden: tussen 10:00 tot 16:00 uur
  • toegankelijk voor mindervaliden: nee
  • activiteiten: bezoek aan de huidige bedienruimte, wandeling door de Haringvlietsluizen, bezoeken atoombunker, voor kinderen is er een puzzeltocht.

Lees meer op www.rijkswaterstaat.nl >>