8 mei 2023, Landelijk - De Europese koepelorganisatie voor de visserij (EBFA) roept de visserij op om aanstaande dinsdag 9 mei een bijdrage te leveren aan een protest. Het protest richt zich op het EU beleid waar de vissers uit de EU-lidstaten mee te maken hebben. Het is geen nieuws dat de visserijsector onder druk staat door onder andere beleid dat wordt gemaakt binnen de Europese Unie. De recente plannen, het zogenaamde actieplan van de Europese Commissie om bodemberoerende visserijen in beschermde gebieden te verbieden is de belangrijkste aanleiding voor dit protest. Lees meer in onderstaand persbericht van de Nederlandse Vissersbond >>

Ontevredenheid Brussels beleid

In het persbericht van de EBFA wordt benadrukt dat visserij een deel is van Europa, haar cultuur en tradities. Met het protest zal de visserijsector haar ontevredenheid uiten over het beleid dat vanuit het Brusselse wordt gevoerd. “Het recente actieplan van de Europese Commissie is dan wel de aanleiding van het protest maar het is breder, de Nederlandse vloot heeft enkele jaren geleden ook ervaren welke krachten er vanuit de Brusselse politieke arena los kunnen komen wat leidde tot het pulsverbod” aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

Ludiek digitaal protestHet is voor de visserijsector niet eenvoudig om op éénzelfde tijdstip op locatie fysiek te demonstreren, al had dat wellicht wel het meeste effect gehad om de ontevredenheid te tonen in Brussel. Daarom heeft de EBFA besloten tot dit ludieke en vriendelijke visserijprotest. Vissers worden opgeroepen om op 9 mei hun scheepshoorn te laten horen, dit op video vast te leggen en op social media te delen onder de hashtag #SOS_EU_Fishing. We roepen onze leden op om hier een bijdrage aan te leveren.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.