Oude-Tonge - Op de open dag van de Bewaarschuur van de Toekomst op vrijdag 12 mei 2023 is Stad Aardgasvrij ook aanwezig. Tijdens de open dag in Oude-Tonge kunnen bezoekers innovaties voor de akkerbouw op het gebied van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid zien. "Op deze locatie wordt gewerkt aan een groenere toekomst. En wordt mogelijk straks ook de elektriciteit en het regenwater gebruikt voor de groene waterstof voor Stad aan ‘t Haringvliet die bij het tankstation zal worden geproduceerd."

Antwoorden voor bezoekers

Bezoekers kunnen ervaren hoe een waterstofauto rijdt en hoe waterstof ruikt. Ook kunnen ze in gesprek over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Van 10.00 tot 20.00 uur is iedereen welkom aan de Tonisseweg 8 in Oude-Tonge. Van 3 tot en met 30 juni stemmen de Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen elektrische oplossing. Een belangrijk moment, want alleen als minstens 70% voor stemt, gaat het project verder. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat inwoners en ondernemers antwoord krijgen op hun vragen. Daarom beantwoordt een aantal inwoners die het initiatief heeft genomen voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet deze graag tijdens de open dag.

Groene waterstof

Bij het tankstation van Greenpoint wordt de groene waterstof gemaakt. Hier wordt rekening gehouden met alle veiligheidsmaatregelen om de waterstof op een veilige en verantwoorde manier te produceren en op te slaan. Op de open dag zijn waterstof cv-ketels te bekijken en experts aanwezig om uw vragen hierover te beantwoorden. De inwoners van het initiatief gaan graag in gesprek over het verduurzamen van de woning en het project.

Geursessies

Om ervoor te zorgen dat je gealarmeerd wordt als aardgas onverhoopt ontsnapt in de woning, wordt er een geurtje aan het gas toegevoegd. Want aardgas zelf ruik je niet of nauwelijks. Ditzelfde gebeurt ook bij waterstof. Stedin onderzoekt welke geur het beste toegevoegd kan worden aan waterstof. Tijdens de open dag verzorgen zij van 16:00 tot 18:00 uur geursessies, waarbij bezoekers zelf de verschillende geuren kunnen ruiken en beoordelen.

Rijden op waterstof

Waar waterstof nog niet op grote schaal wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen, is de auto-industrie al jaren bezig met de toepassing van deze technologie. Zo rijden sinds 2020 openbaar vervoer waterstofbussen in verschillende regio’s in Nederland en had de eerste waterstofvrachtwagen in Nederland in 2020 de primeur. Speciaal voor deze dag zijn twee waterstofauto’s aanwezig. Ebby Road beantwoordt graag vragen over deze auto’s en biedt de gelegenheid om rijden in een waterstofauto te ervaren.

Evenementen in mei

De draagvlakmeting van Stad Aardgasvrij komt dichtbij. Om iedereen de gelegenheid te geven hierover in gesprek te gaan en een aardgasvrij dorp te ervaren, worden in de maand mei verschillende evenementen georganiseerd. Op zaterdag 13 mei is iedereen uit Stad aan ’t Haringvliet uitgenodigd om een kijkje te nemen bij een ander waterstofproject in Lochem.

Informatieavond

Op maandag 15 mei is er om 19.30 uur een informatieavond in ’t Trefpunt. Voor Stadtenaren die hier niet bij aanwezig kunnen zijn, staat er op dinsdag 23 mei om 20.00 uur een online informatieavond gepland. Meer informatie en nieuws op www.stadaardgasvrij.nl.

Foto's

Foto's aangeleverd door gemeente Goeree-Overflakkee: AERS Energy Tour 2023 en Bewaarschuur van de Toekomst.