Goeree-Overflakkee - Aanstaande maandag 4 december 2023, wordt om 12:00 uur weer de maandelijkse sirenetest uitgevoerd. Check de rookmelders in huis en kijk meteen of je telefoon reageert op NL Alert. Als de overheid op deze dag een NL-Alert controlebericht uitzendt en jij het controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. NL-Alert is een landelijk alarmeringssysteem dat kan worden ingezet bij acute levens- of gezondheidsbedreigende situaties. Lees meer >>

Vervolg

Groot voordeel van NL-Alert is dat met een melding niet alleen duidelijk wordt dát er iets aan de hand is, maar dat met een kort tekstbericht ook gemeld kan worden wát er aan de hand is en wat de ontvanger moet doen.

Wat is NL-Alert?
NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid om mensen bij een (dreigende) noodsituatie via een tekstbericht op de mobiele telefoon te alarmeren. Met dit middel kunnen burgers in de directe omgeving worden geïnformeerd over de situatie. In het bericht staat dan specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert wordt aanvullend ingezet op bestaande middelen zoals de alarmsirene, om zo meer mensen sneller en beter te kunnen waarschuwen.

Hoe werkt het?
NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast, een techniek die standaard ingebouwd is in de meeste mobiele telefoons. De eigenaar van de telefoon hoeft deze functie alleen maar aan te zetten. Op het moment dat er een ramp of crisissituatie plaatsvindt kan de overheid vervolgens besluiten om een korte tekstboodschap te versturen naar iedereen die zich in het betreffende gebied bevindt. Alleen mensen die zich daadwerkelijk in het gebied bevinden en gewaarschuwd moeten worden, ontvangen dus een bericht.

NL-Alert is te vergelijken met sms-berichten, maar werkt net even anders. De berichten worden direct vanaf de zendmasten van de mobiele aanbieders verstuurd naar alle telefoons die zich op dat moment in een bepaald gebied bevinden. Omdat deze manier van verzenden geen last heeft van eventuele drukte op het netwerk, is dit alarm-middel stabieler en betrouwbaarder dan sms. Het ontvangen van berichten is gratis en de overheid kan niet zien naar wie de berichten verstuurd zijn.

In heel Nederland beschikbaar

NL Alert is in heel Nederland gelanceerd. Veiligheidsregio’s kunnen zelf NL Alert berichten uitsturen tijdens een grote calamiteit. NL Alert werd geïntroduceerd met een landelijke publiciteitscampagne.

Installeren: