Goeree-Overflakkee - Componist Arie J. Keijzer (geboren in Nieuwe-Tonge) houdt twee maal een Herdenkingscantate die wordt uitgevoerd op D.V. woensdag 1 februari om 20:00 uur in de Hervormde kerk te Oude-Tonge en op zaterdag 4 februari om 20:00 uur in de hervormde kerk te Stellendam. "Een imposant onderdeel van de Watersnoodherdenking zal ongetwijfeld de uitvoering van de Herdenkingscantate 1953-2003 zijn." De toegang tot de uitvoering is gratis, de kerk is open om 19:30 uur. Lees meer >>

Vervolg

Een imposant onderdeel van de Watersnoodherdenking zal ongetwijfeld de uitvoering van de Herdenkingscantate 1953-2003 zijn. De door Arie J. Keijzer gecomponeerde cantate wordt twee maal uitgevoerd. In Oude-Tonge wordt op de dag van de herdenking om 20.00 uur de cantate ten gehore gebracht in de Hervormde kerk te Oude-Tonge. Drie dagen later, op 4 februari is de uitvoering in de Hervormde kerk te Stellendam. In Oude-Tonge waren in 1953 de meeste dodelijke slachtoffer te betreuren en ook in Stellendam heeft de Watersnoodramp hele diepe sporen nagelaten. Op 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant zwaar getroffen werd door deze verschrikkelijke stormvloed. De cantate is bedoeld om de waterslachtoffers te herdenken die in 1953 zijn omgekomen en geeft troost voor de nabestaanden- de familie- en vrienden van de slachtoffers.

Componist Arie J. Keijzer

Arie J. Keijzer is in 1932 geboren in Nieuwe Tonge, en woonachtig in Dordrecht. De 90-jarige organist- dirigent- en componist heeft als 20-jarige de watersnoodramp in Nieuwe-Tonge meegemaakt. De watersnoodramp heeft hem erg aangegrepen en dat maakt de cantate tot een indrukwekkend stuk, dat bijzondere elementen bevat.

Cantate

De cantate is voor Groot koor, Mannenkoor, Kamerkoor, Sopraan, Orgel en slagwerk gecomponeerd. Het publiek zingt bepaalde coupletten mee. De herdenkingscantate duurt 55 minuten en bevat veel variatie. Veelvuldige koorzang wordt afgewisseld met twee aria’s, een orgelsolo en samenzang.

Projectkoor en medewerkers

Het projectkoor herdenking 70 jaar Watersnoodramp bestaat uit 65 koorleden en het Kamerkoor, samengesteld uit Fiori Musicali. De algehele leiding bij de uitvoering van de Herdenkingscantate is in handen van Jan Bezuijen, de soliste is Marlotte van ’t Hoff, organist Johan van Broekhoven, registrant Hans Villerius en het slagwerk wordt verzorgd door Cees Boelaars en Gerrit Zwerus. De opening wordt in Oude-Tonge verzorgd door Ds. M. Kreuk en in Stellendam door Ds. W.J. van den Brink.

Werkgroep

Al ruim een jaar is de Werkgroep projectkoor Herdenking 70 jaar Watersnoodramp bezig met de organisatie van de twee uitvoeringen. De Werkgroep is blij en dankbaar dat het projectkoor samengesteld kon worden in de coronaperiode en dat al de koorleden en medewerkers zo hard aan de cantate willen meewerken. De uitvoeringen zijn mogelijk gemaakt door de Gemeente Goeree-Overflakkee en de Hervormde gemeente Oude-Tonge en Stellendam. De Werkgroep heet iedereen van harte welkom.