6 oktober 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby heeft haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Sinds een aantal jaren woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Een gedenkwaardige dag was het, 5 oktober 2022. Precies 60 jaar daarvoor kwam de eerste James Bond film uit..." Lees hieronder haar nieuwste column: Gedenkwaardig >>

Gedenkwaardig

Een gedenkwaardige dag was het, 5 oktober 2022. Precies 60 jaar daarvoor kwam de eerste James Bond film uit; Dr No. Sean Connery zette een prachtige James neer en Ursula Andress werd bekend als het eerste Bondliefje. Er volgde nog een enorme lijst aan 007-films met wisselende acteurs van wie Daniel Craig vooralsnog de laatste is. De films maakten in al die jaren zichtbaar een ontwikkeling door. De vrouwen in de films waren niet alleen meer geliefdes maar ook geduchte tegenstanders en zelfs collega’s die Bond uit de brand moesten redden. En Q blijkt in de laatste film homoseksueel te zijn.
Deze 5e oktober was ook gedenkwaardig vanwege het eerste Beatles-nummer dat werd uitgebracht; Love Me Do. Het nummer werd maar liefst drie keer opgenomen omdat er gedoe was rond het drumwerk. Pete Best werd niet goed genoeg gevonden op de eerste opname, de tweede sessie door Ringo Starr werd ook afgekeurd en zodoende werd het nummer uitgebracht met sessiedrummer Andy White.
De rest is geschiedenis natuurlijk. The Beatles en de Bonds zullen voortleven tot in lengte der dagen.

Op 5 oktober wordt ook ergens de verjaardag van oud-voetballer Sjaak (Jacques) Roggeveen gevierd. Dit jaar werd hij 80. Sjaak speelde onder meer voor Holland Sport en Excelsior en hij kwam in 1969 drie keer uit voor het Nederlands elftal. Sjaak is misschien iets minder gedenkwaardig voor de rest van de wereld, maar voor ons is zijn naam wel degelijk van betekenis. “Hij had je vader kunnen zijn”, zegt mijn vader gekscherend wanneer zijn naam voorbijkomt. ‘Sjakie’ was de eerste liefde van mijn moeder, haar eerste verkering met wie ze pink-aan-pink door de straten liep. Aan de manier waarop ze aan de telefoon over hem vertelt als ik zijn verjaardag aanhaal blijkt dat ze warme herinneringen aan hem heeft.
Als die verkering niet uit was gegaan doordat Sjaak verhuisde had ik geen andere vader gehad, dan was ik er helemaal niet geweest, bedenk ik me nadat ik heb opgehangen. Net zoals er geen Beatles waren geweest als John en Paul geen ‘relatie’ hadden gekregen. En als Bond-auteur Ian Fleming niet bij de Naval Intelligence was gaan werken vóór de Tweede Wereldoorlog was 007 misschien nooit bedacht. Dan was 5 oktober alles bij elkaar toch nét iets minder gedenkwaardig geweest.

Debby Roukens