Oktober 2022, Dirksland - Stichting Kairos bestaat dit jaar 1 jaar. "We hebben een jaar geleden de deuren geopend van onze opvang in Dirksland, voor kwetsbare jongvolwassenen. Dat het nodig was dat wisten we. Dat het dan ook lukt is iets waar we vreselijk trots op zijn!" Stichting Kairos is een maatschappelijke opvang waar iedereen zijn of haar eigen steentje bijdraagt; hulpverlener én hulpvrager. Lees hieronder meer >>

Lees meer >>

Stichting Kairos is een maatschappelijke opvang voor kwetsbare jongvolwassenen op Goeree-Overflakkee. "Middels intensieve begeleiding helpen we ze te werken aan een fundament waarop verder gebouwd kan worden richting een volgende stap in hun woon- en levenssituatie."

"De ervaring leert dat grip op het leven krijgen én houden niet altijd eenvoudig is...."

Grip op het leven

De ervaring leert dat grip op het leven krijgen én houden niet altijd eenvoudig is; de doelgroep, kwetsbare jongvolwassenen heeft vaak al een lange weg afgelegd voordat ze bij Kairos komen en vinden geen plek in de reguliere opvang elders onder andere door contra-indicatie.

Kairos

Kairos betekent ‘het moment in tijd dat ertoe doet, dat kansen biedt of voor een doorbraak weet te zorgen.’ Niet voor niets dus deze speciale naam.

“Vorig jaar in september gingen de deuren open bij Stichting Kairos aan de Voorstraat in Dirksland”, vertelt Bjørn Noordzij, directeur van Stichting Kairos. “Tijd om terug te blikken.... Wat vliegt de tijd en wat is er ontzettend veel gebeurt. Supertrots dat ons idee voor zorg aan kwetsbare jongvolwassenen nu echt werkelijkheid is geworden. Wij zagen in de praktijk immers veel ‘bankslapers’ die van de regen in de drup kwamen en op ons eiland niet de hulp en opvang vonden die ze echt nodig hadden om hun leven weer op de rit te zetten. Het is een uitdagende periode geweest. Gaat het lukken om deze mensen weer perspectief te bieden? Het antwoord is volmondig ja! (…) Het voelt met dit team alsof we al jaren niks anders doen. Terwijl we toch echt nog maar net begonnen zijn. Natuurlijk zijn er ook nog zorgen. Onze aanpak past niet volledig binnen de zorgsystemen die Nederland kent. Dat vraagt veel inzet om zorg financiërs (gemeenten, zorgkantoor e.d.) mee te nemen in wat wij doen en hoe dat kan worden bekostigd. Mooi punt hierbij, en dat geeft vertrouwen in de goede afloop, is dat de gemeente Goeree-Overflakkee bijna raadsbreed een motie heeft aangenomen om St. Kairos financieel te ondersteunen. Zo kunnen we uitgroeien tot een sterke partner binnen het zorgnetwerk op Goeree-Overflakkee!"

Vervolg

Je hebt kansen nodig in het leven. En dat is zeker voor de doelgroep van Kairos niet vanzelfsprekend. Dit is van vele factoren afhankelijk. Een stabiele basis is een voorwaarde. “Vaak hebben onze gasten dingen meegemaakt waardoor ze niet meer geloven dat er nog kansen voor hen zijn weggelegd. En juist daarvoor zijn we Stichting Kairos begonnen. Om kwetsbare mensen in een uitzichtloze situatie weer perspectief te bieden en ze de kans te geven op een beter leven. We zijn dankbaar en trots dat wij de kans hebben gekregen om deze opvang op Goeree Overflakkee te starten. Het laat zien dat we op een mooi eiland leven en dat we als we er met elkaar de schouders onder zetten de kwetsbaren in de samenleving kunnen ondersteunen”, aldus Noordzij.

Donateurs

Allereerst de ongelofelijk grote steun van betrokken inwoners en ondernemers van Goeree-Overflakkee die de start van Stichting Kairos mogelijk hebben gemaakt en nog steeds mogelijk maken! Waar we ontzettend dankbaar voor zijn en wat iedere dag voor ons en onze gasten bijzonder voelt. Omdat we bijvoorbeeld nog bijna volledig op giften draaien helpt de voedselbank ons uit de brand. Maar ook het Oranjefonds, Kansfonds en De Lionsclub Goeree -Overflakkee. Maar ook Dolphin Events heeft de gasten van Kairos een uitstapje aangeboden van Rib Safari Brouwersdam. Lees meer hierover verderop in de nieuwsbrief. “Het is te veel om op te noemen en hartverwarmend. Mocht je het vertrouwen in de maatschappij een beetje zijn kwijtgeraakt… door al deze bijzondere acties krijgen ze dat echt wel weer terug!”

Vrijwilligers

Jos is onze vrijwillige legionella controleur die wekelijks bij alle watertappunten de temperatuur komt meten om de metingen vervolgens door te geven aan een gespecialiseerde organisatie die de data verwerkt en in de gaten houdt. Hij heeft vroeger in Rotterdam ook in een opvang gewerkt en hier ligt zijn hart. “Ik vind het fijn dat ik op deze manier kan bijdragen. Op deze manier kan de stichting flinke kosten besparen.

Nico

Lees het verhaal van bewoner Nico: “Sinds ik bij Kairos zit gaat het gelukkig weer een stuk beter met mij. Ik ben inmiddels alweer 5 dagen aan het werk bij Goed voor Goed in Oude-Tonge waar ik echt van alles doe. Vooral in de houtwerkplaats. Ik word daar erg gewaardeerd en voel me gezien. Ben nu bijvoorbeeld bezig met mijn heftruck certificaat en ik ben nu een jaar clean. Hiervoor ging het slecht. Ik zat veel in gebruik in combinatie met alcohol. Ik werkte niet, zorgde niet goed voor mezelf en de begeleiding die ik kreeg hield ik buiten de deur. Daardoor kwam ik op straat te staan. Toen kon ik gelukkig naar Kairos. Bij Kairos is het duidelijk en heb ik meer overzicht. We zijn hier met elkaar en dat helpt me heel erg. We doen het echt samen. Ik vind het fijn dat hier ook ervaringsdeskundige zijn. Die begrijpen gewoon beter wat ik mee maak en mee heb gemaakt. Mijn droom daar ben ik nu hard voor aan het werk. Gewoon huisje, boompje, beestje... ow ja en een Ford mustang uit ’69.”

Download HIER de laatste nieuwsbrief en lees verder. Hier vindt u meer verhalen van de gasten en ook de cijfers van het afgelopen jaar.