24 september 2022 - Landelijk - Nederlandse Vissersbond: "De Europese Commissie heeft maatregelen genomen om in de EU-wateren 87 kwetsbare zones van de Noordoost Atlantische Oceaan tussen de 400-800 meter diepte te sluiten voor alle bodemvistuigen. Dit is in lijn met de Europese Biodiversiteitsstrategie om de natuur te beschermen en biodiversiteit te herstellen. Deze maatregel heeft een grote impact op een deel van de Europese vissersvloot." Lees meer >>

Sluitingsgebied

Het totale sluitingsgebied omvat maar liefst 16 419 km2 en wordt gereserveerd voor de bescherming van kwetsbare mariene ecosystemen onder 400 meter diepte. Dit vertegenwoordigt 17% van de gebieden tussen de 400-800 meter diepte van de EU-wateren in de noordoostelijke Atlantische Oceaan en 1,16 % van de totale EU-wateren in de noordoostelijke Atlantische Oceaan. De sluitingen betreffen vaartuigen die zijn uitgerust met bodemvistuig, waaronder bodemtrawls, dreggen, geankerde kieuwnetten, geankerde beuglijnen en potten en vallen.

Bescherming kwetsbare mariene ecosystemen

De Directeur-Generaal van Maritieme Zaken en Visserij benoemd dat de maatregel tot stand is gekomen na uitgebreid overleg met de lidstaten en belanghebbenden, waaronder de visserijsector en Ngo’s in de afgelopen twee jaar. Via onze Europese koepelorganisaties EAPO, Europêche en EBFA hebben we dit traject nauwlettend gevolgd en daarbij kan worden opgemerkt dat de Europese Commissie weinig met de input vanuit de visserij heeft gedaan. Vaak wordt gezegd dat de visserij geconsulteerd is, maar kan achteraf worden geconcludeerd dat er maar weinig met de inbreng gedaan is. Dat biedt niet veel hoop en vertrouwen voor toekomstige trajecten. Na het verbod op bodemtrawls onder 800 meter, dat in 2016 werd ingevoerd, bieden deze sluitingen verdere bescherming om kwetsbare mariene ecosystemen te helpen herstellen, zoals koudwaterkoraalriffen, zeebergen en zeepennen in diepe wateren. Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius geeft aan “dankbaar te zijn voor de inzet en inspanningen van de visserijsector voor het ondersteunen van de instandhouding van de oceaan”. Wat ons betreft een reactie die voor gefronste wenkbrauwen zorgt bij de Europese visserijsector.

Inwerkingtreding

De maatregel treedt 20 dagen na de bekendmaking op 15 september 2022 in het Publicatieblad van de Europese Unie in werking en is onmiddellijk van toepassing op alle vaartuigen van de EU-lidstaten en van derde landen die in de EU-wateren actief zijn.

Voor meer informatie -bron

u kunt contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, en vragen naar Durk van Tuinen of Emma Kater-de Boer via tel. 0527-698151, of mailen naar secretariaat@vissersbond.nl.