Goeree-Overflakkee - Het is maandagmorgen 5 september 2022 en het is inmiddels een jaar en zo'n twee maanden nadat de toen 47-jarige politieagent Arno de Korte op zijn motor om het leven kwam bij een heftige aanrijding. Dat dit al weer zo'n tijd geleden is, maakt voor zijn achtergebleven motorvrienden geen verschil. "Het is voor ons, maar zeker voor de familie, als de dag van gisteren..." Arno reed destijds op zijn motor in het Waalhavengebied, toen verdachte Willem (Edwin) M. uit Melissant op hem inreed met zijn vrachtwagen. Volgens zijn advocaat heeft zijn cliënt destijds "...in een fractie van een seconde een verkeerde beslissing gemaakt". Lees meer >>

Vervolg

Op 26 januari van dit jaar werd duidelijk dat de verdachte werd aangeklaagd voor moord op een motoragent. Het Openbaar Ministerie heeft vrachtwagenchauffeur Willem M. uit Melissant vervolgd voor moord op motoragent Arno de Korte, want hij zou de agent "opzettelijk" hebben aangereden.

Opnieuw zitting

Op maandag 5 september 2022 is er om 09:00 uur weer een zitting bij de rechtbank. Eén van zijn vrienden: "Het is nog maar de vraag of het moord of doodslag gaat worden vandaag..." De (helaas steeds kleiner wordende) groep Flakkeese motorvrienden van Arno konden eerder in april geen vrijspraak verkroppen en reden naar de rechtbank om dat ter plaatse kenbaar te maken. Op maandagmorgen 5 september reden ze in alle vroegte opnieuw naar de rechtbank.

Volgens de advocaat heeft Willem M. "..in een fractie van een seconde een verkeerde beslissing gemaakt.” Eén van de vrienden van Arno: "Maar volgens de officieren van justitie zijn er genoeg bewijzen dat hij de motoragent bewust en opzettelijk heeft aangereden. Het Openbaar Ministerie wil de vrachtwagenchauffeur vervolgen voor moord op een motoragent. Hij werd al verdacht van doodslag en het verlaten van de plek van het ongeval..."

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op maandag 5 en dinsdag 6 september 2022. "De moeder, schoonzus en een nichtje van Arno hebben aangekondigd gebruik te willen maken van hun spreekrecht, dat zal best heel emotioneel zijn. Wij gaan vandaag met een groep motorrijders naar de rechtzaal om de familie, vrienden en collega's van Arno een hart onder de riem te steken. Hopelijk zal het recht zegevieren en krijgt deze man de straf die hij verdient!"

De groep Flakkeeënaars hebben een spandoek en hesjes met een mooie foto van hun vriend bij zich. "Ook hebben we een aantal zwarte ballonnen meegenomen om te laten zien dat we meeleven met de familie."

Begin juli 2021

De 47-jarige politieagent Arno de Korte kwam begin juli 2021 om het leven bij een aanrijding in het Waalhavengebied. Meer dan 100 Flakkeese motorrijders namen kort daarna op hun eigen wijze, waardig afscheid van ‘hun’ Arno. Velen van hen kenden hem persoonlijk, vele anderen hebben motorrijles van hem gehad op het eiland Goeree-Overflakkee.

Terugblik

Zoals bekend, is de verdachte uit Melissant betrokken geweest bij twee eerdere ongevallen, in 2015 en 2020. Bij het eerste incident, waarbij ook een politieagent betrokken was, is verdachte veroordeeld door de rechtbank Rotterdam voor een overtreding van de Wegenverkeerswet. Vorig jaar is verdachte betrokken geweest bij een ongeluk waarbij een vrouw overleed. Uit uitgebreid onderzoek is gebleken dat verdachte geen schuld heeft gehad aan de dood van de vrouw. De zaak is destijds geseponeerd.

Gedenkplaatje Arno

Op woensdag 25 augustus 2021 kwam een groep motorrijders bijeen op de carpool Schaapsweg te Ooltgensplaat, langs de N59. Eerder werd daar door meer dan 100 motorrijders een bijeenkomst georganiseerd om 'hun' plotseling overleden Arno een waardig afscheid te geven. Arno de Korte was politieagent en frequent motorrijder. Hij kwam begin juli om door bovenstaand tragisch ongeval tijdens zijn dienst. "Hij werd, tijdens een controle, aangereden door een vrachtwagen en de zaak ligt voor de rechter. Er hing een spandoek in Ooltgensplaat, maar deze is vervangen door een gedenkplaatje. De grote spandoek was voor velen, ook op ons eiland, té confronterend."

Op woensdag 25 augustus werd een nieuw gedenkteken geplaatst in de berm bij de carpool Schaapsweg langs de N59. Eerder hing daar een grote spandoek met de tekst "Onze lieve vriend is er niet meer. #rustzachtArno" en een afdruk van het hoofd van het slachtoffer. Deze spandoek bleek voor vele té confronterend en er is gekozen voor een veel kleiner, maar even waardig gedenkteken. Er is op dezelfde plek een gedenkplaatje aan gebracht met de tekst: "Kijk om je heen. Geniet van het leven. Geniet van het motorrijden.". Dit tijdelijke gedenkplaatje zal nog vervangen worden door een blijvende versie in beton. Er was afgelopen woensdag "een spontaan moment van samenzijn". Dit werd georganiseerd door motorrijders die eerder de herdenking bijwoonden en met name door "de twee kanjers Debby Schuilenga en Jeroen van Broekhoven".

Eerder protest bij rechtbank

De 47-jarige motoragent van de Rotterdamse verkeerspolitie werd op 7 juli 2021 door een botsing met een vrachtwagen, van het leven beroofd. Motoragent Arno was goed bevriend met Mike Damen (Oude-Tonge), deze gaf in de weken na het overlijden van Arno verschillende interviews op de landelijke televisie. Hij is zelf ook agent, maar "deed een boekje open" en vertelde openhartig over de gesloten cultuur die heerst onder de verschillende (motor)agenten in deze kwestie. Damen heeft een motorrijschool waar Arno regelmatig lesgaf. Hierdoor werd snel een fijne band opgebouwd, niet enkel tussen die twee, maar met vele andere motorrijders van het eiland. Het wordt een motorfamilie genoemd en deze "familie" ging er niet akkoord mee dat de advocaat van de verdachte voor vrijspraak pleitte. "Dat laten we zien. We zullen er niet over zwijgen, voordat er gerechtigheid is. We zijn benieuwd wat de rechter over twee weken zegt."