Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een inmiddels aardig ingeburgerde "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Lees hieronder haar nieuwste column: Vrijwillig.

Vrijwillig

Nederland wordt, elke dag weer, een beetje mooier gemaakt door vrijwilligers. Zelf doe ik vrijwilligerswerk bij een kringloopwinkel, ik raap regelmatig zwerfafval en ja, ook deze column schrijf ik vrijwilliger. Ik zeg dit niet om mezelf op de borst te kloppen. Ik vind het leuk om te doen en ik denk (hoop) dat ik zo een klein beetje kan bijdragen aan een fijnere wereld.

Voordat ik er als vrijwilligerscoördinator zakelijk bij betrokken raakte, realiseerde ik me nog niet half op hoeveel plekken eigenlijk vrijwillig bergen werk worden verzet en mensen worden blij gemaakt. Wat te denken van de dames die in de bibliotheek assisteren, de helpende handjes bij de aanmeldzuilen in het ziekenhuis en de bestuurders van het busje die patiënten en personeel naar datzelfde ziekenhuis rijden? De mensen die de zeehondenopvang draaiend houden? De vrijwilligers die gaan fietsen, zwemmen of wandelen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen? De eilandbewoners die als taalmaatje proberen nieuwkomers en anderen te helpen het Nederlands beter onder de knie te krijgen? De enthousiastelingen die koken, bakken, voorlezen, onkruid wieden en zelfs vloeren leggen voor anderen? Zonder daar iets voor terug te verwachten, behalve misschien een glimlach of ‘dankjewel’. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar als u op de website www.govoorelkaar.nl kijkt krijgt u ook een aardig idee.
Omdat al deze vrijwilligers zelf ook wel eens écht bedankt mogen worden organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een groot vrijwilligersfeest. Precies over een week (vrijdag 2 september) komt er bij het gemeentehuis in Middelharnis een keur aan leuke bands voorbij, er is een streekmarkt en natuurlijk kan er wat gegeten en gedronken worden. Iedereen mag een introducé meenemen, dus zelf sta ik er om hopelijk nog meer mensen enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Het wordt overigens ook mijn laatste actie als vrijwilligerscoördinator; ik begin binnenkort aan een nieuwe uitdaging (waarover later vast meer). En hoewel ik dit werk maar een jaar heb gedaan was het heel verrijkend. Ik heb lieve mensen leren kennen, prachtige organisaties mogen bezoeken en genoten van de hulpvragen die opgelost werden. Wie goed doet, goed ontmoet. De uitdrukking is mooi, het is ook een cliché, maar bovenal: het is echt waar.

NB
Als u vrijwilligerswerk doet maar zich nog niet aangemeld heeft moet u zich haasten, vandaag (26-8) is de laatste dag dat dat kan (Goeree-Overflakkee - 0551 Aanmelden Vrijwilligersfestival 2022 - Uw gegevens)