Goeree-Overflakkee - Wedkampen vanuit het welvarende, door wijnbouw gedomineerde Zuid-Franse Bergerac worden in de duivensport in de regel gerekend tot de ‘wat makkelijkere langeafstandsvluchten’. De editie van dit jaar was overeenkomstig voornoemde typering en dat geldt eigenlijk ook voor overwinnaar Jan Polder, een man die z’n sporen in het duivenambacht ruimschoots heeft verdiend de afgelopen decennia.... Lees het hele verslag door David Bakker >>

Vervolg

Met een deels bewolkt hemeldek en een zwakke westenwind werden op vrijdag 29 juli j.l. om 13.30 uur 25.618 duiven in vrijheid gesteld, voorwaar een spektakel op zich. De met een royaal uithoudingsvermogen gezegende vogels zullen weinig oog hebben gehad voor de oogverblindende druivenranken in de Dordogne, welke door de lokale wijntelers jaarlijks worden omgetoverd in tongstrelende wijnen zoals Saint-Émilion, Monbazillac of Pécharmant.

Ook de éénjarige dame met ringnummer 1166441 van patron Jan Polder zal gedurende haar vliegtocht gefocust zijn geweest op een snelle aankomst aan de Berkenlaan in Middelharnis. Even voor negenen op de zaterdagmorgen bereikte de ‘441 haar ultieme doel en kon Jan weer een zege bijschrijven op zijn al zo indrukwekkende erelijst.

“Ik had écht niet verwacht dat ik de eerste zou zijn, maar ben er niet minder blij mee hoor!”, sprak Jan vergenoegd. Met deze overwinning sleepte de nauwelijks vermoeid ogende winnares tevens de begeerde Grote Prijs Schoorsteen Veeg Bedrijf Flakkee voor haar baas in de wacht.

Slechts een kwartiertje later veroverde Jan van der Valk de runner-up prijs (2e) met zijn 1165930, ook een dame en even oud als die van collega Jan Polder. Gert Koese completeerde de top drie met wederom een duivin, de 3-jarige 1638255.

Het moge duidelijk zijn: van een ‘zwak geslacht’ is bij duiven geenszins sprake, integendeel!