[update] Ouddorp - Op dinsdag 9 augustus 2022 brak er brand uit in de Ouddorpse duinen. Rond 15:40 uur kwam de eerste melding binnen van een brand aan het duin langs de N57. In verband met de aanhoudende droogte en de wind werd gelijk groot ingezet. Rond 16:15 uur werd opgeschaald naar 'zeer grote brand' en al snel volde "GRIP2"en werden extra mensen en materieel ingezet voor waterwinning en om de brand te bestrijden. Onder ander een blushelikopter van defensie. Advies: Blijf uit de rook en geef hulpdiensten de ruimte. Lees de updates hieronder en bekijk de foto's >>

Vervolg

DHC Luchtmacht: "Na 25 drops en circa 62.500 liter water, keert de Cougar terug naar vliegbasis gilze Rijen Daarmee hebben we in samenwerking met hulpdiensten en partners Brandweer VNOG regio effectief en extra kunnen bijdragen aan de bestrijding van deze duinbrand."

Update Rijnmondveilig:

16:20 uur - In verband met de droogte, het risico op uitbreiding en de overlast van de rook richting de camping De Punt schaalt de brand op naar GRIP-1.

-16:50 uur: Veel mensen kwamen af op de brand, de politie heeft de omgeving afgezet.

- 16:59 uur: De brand is zich aan het uitbreiden; er is veel blusmaterieel onderweg. In verband met de gedeeltelijke ontruiming van het vakantiepark Eco De Punt hebben de hulpdiensten GRIP-2 afgekondigd.

- 17:05 uur: Correctie het betreft niet het vakantiepark Eco Grevelingenstrand maar het vakantiepark op De Eco Punt.

-17:35 uur: Om voldoende bluswater te krijgen zijn vier dompelpompen gealarmeerd. Deze leveren 7000 l/min. Er is veel bluswater ter plaatse nodig. Ook een blushelikopter van defensie is gealarmeerd.

- 18:38 uur: De brandweer zet alles op alles om te voorkomen dat de brand uitbreidt naar het RTM museum Ouddorp en het vakantiepark. Er zijn geen slachtoffers.

- 18:39 uur: Bewoners van het vakantiepark worden opgevangen in de sporthal aan de Dorpstienden-Ouddorp. De N57 is tussen Port Zélande en Ouddorp dicht

- 19:17 uur: Het vakantiepark Eco de Punt hoeft niet ontruimd te worden; het park is bereikbaar en te verlaten. De N57 is nog steeds afgesloten maar levert op dit moment geen lange files of problemen op.

- 19:18 uur: Over enkele ogenblikken zal ook de blushelikopter van defensie gaan ondersteunen met het blussen.

- 20:25 uur: Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er sprake is van brandstichting.

- 20:54 uur: De inzet van de blushelikopter is succesvol . Het blussen van het terrein zal worden voortgezet door teams uit de regio Twente die gespecialiseerd zijn in natuurbrandbestrijding.

-22:25 uur: Samen met het natuurbrandbestrijdingsteam maakt de brandweer de laatste resten van de brand uit. De N57 wordt weer vrijgegeven. De brandweer verwacht hier de rest van de nacht nog aanwezig te zijn.

10 augustus 2022 - 8:13 uur: De brandweer heeft de brand vannacht onder controle gekregen en heeft het gebied rond 02:00 uur kunnen verlaten. Achtergebleven materiaal wordt vandaag opgeruimd. Daarmee eindigt de berichtgeving over dit incident.