Goeree-Overflakkee - Let op! "We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Voor je het weet, is het voor ouderen, kinderen en dieren te heet. Voor velen heerlijk, maar een hoop mensen en dieren kunnen hier niet zo goed tegen." Politie vraagt je daarom, buiten het genieten ook alert te zijn op mensen en dieren in je omgeving. Wat doe jij deze dagen om wat af te laten koelen? Niet alleen in een voertuig of aanhanger wordt het snel te warm, ook daarbuiten kunnen mensen en dieren snel last krijgen van de warmte! Mensen en dieren hebben tijdens de warme dagen vooral behoefte aan een koele ondergrond, een schaduwplek en vers water. Overmatige inspanning is natuurlijk geen goed idee...." Lees hieronder meer over je dier (even) in de auto achterlaten.

Het voertuig is als een broeikas
Zelfs als een voertuig of aanhanger in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondragelijk warm en benauwd. Staat het voertuig in de volle zon, dan kan de temperatuur al binnen tien minuten oplopen tot 80 graden Celsius. De combinatie van een hoge omgevingstemperatuur met geringe ventilatie (het raam op een kier is onvoldoende) is voor honden zeer riskant. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal de lichaamstemperatuur van de hond stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Hij zal uiteindelijk buiten bewustzijn raken.

Gaat de hond toch naar buiten om zijn/haar behoefte te doen let dan ook op de ondergrond waar het dier op loopt. Ook asfalt, tegels, stenen en zand kunnen veel te heet zijn voor de voetzolen van het dier. Bij voorkeur loopt de hond op zo’n moment zoveel mogelijk op het gras.

Honden zweten nauwelijks
Honden raken hun warmte moeizaam kwijt en hebben hierdoor snel last van de warmte. Zij kunnen nauwelijks zweten zoals wij mensen. Zij kunnen alleen transpireren via hun voetzolen. De overige overtollige warmte verliest een hond door te hijgen. "Gooi nooit een natte handdoek over je huisdier!"

Daarbij zijn nog andere factoren van belang bij de effecten van warmte, waaronder:

  • Het ras; een hond met een korte neus (ademhalingsproblematiek), bijvoorbeeld, loopt meer risico op oververhitting;
  • De vacht; een hond met een dikke, donkerkleurige vacht kan minder goed tegen de hitte dan een hond met een korte lichtkleurige vacht
  • De leeftijd; een oudere hond heeft meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten;
  • De conditie; een hond met overgewicht kan slechter tegen de warmte;
  • De auto; een grote hond in een kleine auto zal sneller oververhit raken dan andersom.

Zie je een dier in nood? Bel en je wordt zo snel mogelijk doorverbonden met de juiste hulpdienst. Een dier in nood maar geen spoed? Dan luisteren we naar je verhaal en maken we waar mogelijk een melding voor je aan. #144.

Politie/Facebook