Goeree-Overflakkee - De redactie van Koole Media Service plaatst een mooie reeks artikelen om het vrijwilligerswerk op ons eiland wat meer onder de aandacht te brengen. Lees hieronder, in 'Uitgelicht vrijwilligerswerk' een nieuw artikel met Miranda Lagerwerf. "Eén van haar eerste cliënten herinnert ze zich nog goed. Ze kwam aan bij een mevrouw die haar een volle vuilniszak in haar handen stopte met poststukken die tot 5 jaar terug gingen. Mevrouw wilde daarna zelf gelijk weggaan. 'Maar zo werkt het niet', zegt Miranda. 'We doen het samen of niet...'” Lees hieronder meer >>

Vervolg

"Het leven weer de goede kant op helpen"

Vraag een vrijwilliger waarom hij/zij vrijwilligerswerk doet en het antwoord is eigenlijk zonder uitzondering dat het "fijn is om andere mensen te helpen". In het geval van Miranda Lagerwerf (49) uit Sommelsdijk was dat niet anders. Alleen leverde haar vrijwilligerswerk haar uiteindelijk ook nog eens een vaste baan op!

Na 14 jaar bij een bank gewerkt te hebben besloot Miranda vanwege haar jonge kinderen haar baan op te zeggen. Helemaal niets meer doen wilde ze niet, daarom volgde ze een cursus tot budgetcoach. Voor die opleiding moest ze werkervaring opdoen en zo kwam ze terecht bij de Formulierenhulp (toen nog Formulierenbrigade) van Stichting ZIJN. Het was ideaal vrijwilligerswerk voor haar, want ze kon onder schooltijd werken en -met het idee in haar achterhoofd om in de toekomst voor zichzelf te beginnen- tegelijkertijd werkervaring opdoen.
Eén van haar eerste cliënten herinnert ze zich nog goed. Ze kwam aan bij een mevrouw die haar een volle vuilniszak in haar handen stopte met poststukken die tot 5 jaar terug gingen. Mevrouw wilde daarna zelf gelijk weggaan. “Maar zo werkt het niet” zegt Miranda. “We doen het samen of niet.”
Een flinke klus, maar daar draaide (en draait) ze haar hand niet voor om. “Dan ga je alles bekijken en ordenen. Eerst moet alles op datum gesorteerd. En dan ga je verder kijken: wat zijn de inkomsten? Wat de uitgaven? Wat blijft er over?”
Als al het papierwerk na een paar bezoeken op orde is, zit het werk van Miranda er op. Eigenlijk gaat het altijd heel soepel en vlot, maar sommige mensen laten toch een diepe indruk achter. Zoals de mevrouw die longkanker had en beneden op bed lag, haar dochtertje op een stoel ernaast. Toen deze mevrouw een paar maanden later overleed regelde haar zus samen met Miranda alle administratie.
Ook de mevrouw die met 5 honden en ontelbaar veel katten in een vakantiehuisje woonde zal ze nooit vergeten. “Het stonk daar zó erg dat ik elke keer als ik op bezoek was geweest schone kleren moest aantrekken. Maar dieren wegdoen vanwege haar tekort aan geld was geen optie, dan at ze zelf liever minder.” Toch kijkt ze ook op deze bezoeken met een warm gevoel terug. “Het is heel fijn dat je kunt helpen. Daarnaast doe je leuke contacten op.”
Het werk is in de afgelopen jaren iets veranderd. Mensen met schulden komen niet meer bij de Formulierenhulp terecht, die worden doorverwezen naar Schuldhulpmaatje. Het gaat nu vooral om het helpen met invullen van formulieren voor bijvoorbeeld het UWV, het aanvragen van energietoeslag of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, brieven van de gemeente en de belastingdienst en het beheren van budgetten.
Miranda werkte al een 8 jaar als vrijwilliger bij de Formulierenhulp toen een vaste medewerker daar ander werk ging doen. Ze werd gevraagd voor de vrijgekomen functie en zodoende is ze inmiddels in vaste dienst bij de Formulierenhulp. Dat niet alleen haar werkgever blij met haar is maar ook de mensen die ze helpt, bleek kort geleden nog. Een mevrouw die ze ondersteund had stond met een bos bloemen op de stoep. “Ze was blij dat haar leven weer de goede kant op ging. Mooi hè. Het is gewoon heel dankbaar werk.”

Meedoen

Stichting ZIJN is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de Formulierenhulp. Het werk wordt (grotendeels) vanuit huis gedaan en het aantal uren is in overleg. Interesse? Kijk dan hier: Vrijwilliger formulierenhulp Stichting Zijn - GOvoorelkaar

Door Debby Roukens